Ebédidőben parkolunk, a Körútnál, negyedórát

2011.12.09. 10:12

Az autósok 80%-a kevesebb, mint egy órát parkol a díjköteles utcákon, a parkolási csúcsidő délelőtt tíztől délután kettőig tart. Ez a két legfontosabb tanulság szűrhető le a Parkolóóra okostelefon-alkalmazáson indított - ez év április-november közötti - 15 952 parkolás adataiból.

A parkolások túlnyomó része 10-20 perces volt, vagyis a Parkolóóra 3500 aktív felhasználója jellemzően rövid időtávra veszi igénybe a közterületi díjköteles parkolóhelyeket.

Fotó: parkoloora.com

A kiugró értékeknek két oka lehet: az egyik, hogy sok a feledékeny autós, aki csak a három óra után bejövő, a parkolás befejezését jelző, vagy az előtte negyedórával érkező értesítő sms hatására állítja le a parkolását, illetve a másik ok, hogy hosszan parkol, és az automatikus lejárat után ismét meghosszabbítja a parkolást. A mobilfizetéskor három vagy négy órás intervallumonként kell megújítani a parkolást, és a parkolótársaságok 15 perccel a határidő lejárta előtt SMS-ben figyelmeztetik az autósokat – így azok, akik elfelejtették leállítani parkolásukat, ilyenkor kapnak észbe.

Fotó: parkoloora.com

A parkolások száma délelőtt tíz óráig meredeken emelkedik, vagyis a legtöbben délelőtt, feltehetőleg ügyintézés céljából használják a díjköteles parkolási zónákat, majd délután kettőtől nagy ütemben el is hagyják ezeket. Kitűnik még, hogy az abszolút csúcsot fél egy körül – ebédidőben – éri el a parkolások száma. A parkolások száma a Kiskörút és Nagykörút közötti területen a legmagasabb, mivel erre a területre viszonylag könnyebben be lehet hajtani nem úgy, mint a szűken vett Belvárosba. Ezen a területen nagyon sok kisebb bolt, intézmény, cég található, amelyeket jellemzően napközben látogatnak.

Fotó: parkoloora.com

A parkolási szokások eddig nem voltak ismertek, mivel a parkolótársaságok nem tették nyilvánossá statisztikáikat.