Időben figyelmeztetnek az útfelújításokra

2011.12.12. 12:32 Módosítva: 2011.12.12. 12:35

Jövőre 22,8 milliárd forintot költ útfelújításokra a főváros, az összegből számos nagyforgalmú főút és tömegközlekedési út megújul.

Tarlós István főpolgármester elmondta: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az ideihez hasonlóan 2012-ben is új szemlélet alapján végzi az útfelújítások, karbantartások menedzselését.

Idén 29 fővárosi útszakaszt újítottak fel, ez 19 kilométernyi utat jelent. Ezeken a szakaszokon a forgalmi rendet is modernizálták, összehangolták a jelzőlámpákat, valamint a statisztikák és a baleseti adatok alapján új lámpákat és zebrákat alakítottak ki.

A minőségellenőrzést is beépítették a munkafolyamatba, vagyis a független szakfelügyelet laboratóriumi módszerrel ellenőrizte az új burkolatok minőségét, az anyagösszetételtől kezdve a kopó- és a kötőréteg vastagságáig.

Az útburkolatok élettartama 15 évvel nőtt a már felújított szakaszokon, 2012-ben pedig tovább folytatódik a program – mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy erre 22,8 milliárd forintot terveznek fordítani. Ebből 16,1 milliárdot költenek hídfelújításra, 6,7 milliárdot útfelújításra, és 4,5 milliárd forint jut kátyúzásra.

A iskolai szünetre összpontosítanak

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója arról számolt be, hogy jövőre nagyobb torlódásokra kell számítani a rákoskeresztúri úgynevezett buszkorridorhoz  (különálló autóbuszpályához) kapcsolódó felújítás miatt, ez érinti a Jászberényi út szinte teljes hosszát és a belső részét is. Ezután is nagy figyelmet fordítanak az autósok tájékoztatására, illetve arra, hogy iskolaszünetben, a lehető legkevesebb fennakadást okozva végezzék a munkálatokat.

A jövőre induló kétéves időszakban a fő- és a tömegközlekedési utak közül huszonnégyet érint a felújítás, megújul tizennégy rövid útszakasz,  csomópont, valamint huszonegy olyan szakaszt is felújítanak, ahol midibuszok közlekednek.