BKV: reped a metrósín is

2011.12.14. 10:31

A BKV szerint azért kellett bevezetni a sebességkorlátozást a 3-as metró vonalán, mert az elmúlt években a sínek anyaga kifáradt, a sínfejen hajszálrepedések keletkeztek, ezek mélyülésével pedig síntörések következhetnek be.

Mint arról beszámoltunk, a BKV kedd üzemkezdettől sebességkorlátozást vezetett be a 3-as metró teljes vonalán. Még hétfőn megkérdeztük a közlekedési céget, miért volt erre szükség, a válasz most érkezett meg. Eszerint a BKV néhány éve a hagyományos pályafelügyeletet kiegészítette a kopás mértékének megítélésére alkalmas eljárásokkal is.

A pályafenntartási szakma az utóbbi 8-10 évben új fogalomként találkozott az úgynevezett head-check jelenséggel, amely az anyag kifáradásos kopásának következményeként a sínfej felületén jellegzetes rajzolatot képez. Ez a felületi nyom oda vezet, hogy a vasanyagban hajszálrepedések keletkeznek, ezek mélyülésével pedig síntörések következhetnek be - írja a BKV a válaszában..

Tekintettel arra, hogy a head-check jelenség az M3 vonalán már jól láthatóan mutatkozott, 2010-ben penetrációs vizsgálatot végzett a BKV, amelynek eredményeként kimutathatók voltak a sínfejben keletkezett repedések. Elvégeztek egy ultrahangos sínvizsgálatot is, amely már valódi, értékelhető eredményeket mutatott az 5 mm-nél mélyebb repedések kimutatásával.

Ezután még egy vizsgálatot rendelt meg a BKV, az úgynevezett örvényáramú mérést, Magyarország vezető pályadiagnosztikai cégétől, a MÁV Központi Felépítmény-vizsgáló Kft-től. A cég a vizsgálatot – elsősorban az ultrahangos vizsgálatok által kimutatott legkritikusabb helyszíneken – elvégezte, és alátámasztotta annak eredményeit. A korszerű méréssel már nem csak az 5 mm-t meghaladó hibák mutathatók ki, hanem az egész repedési tartomány.

A szakértői vélemények alapján úgy döntöttek: sebességkorlátozást kell bevezetni: elrendelték a 60 km/óra maximális alkalmazható sebességet, a biztonság kedvéért egyelőre a teljes vonalon.

A BKV szerint a korlátozás a menetidőt kismértékben megemeli, ami okozhat kisebb késéseket, a forgalmasabb napszakokban a korábbinál egyenetlenebb járműkövetést, eseti zsúfoltságot. A járművek sebességének szabályozását az automatika átprogramozásáig ideiglenesen a járművezető végzi, ami okozhat a megszokotthoz képest esetenként hirtelenebb indulást vagy megállást.

A 2012. év elején a még nem vizsgált vonalszakaszokon is elvégzik az örvényáramú vizsgálatokat. Az eredmények ismeretében dönt a BKV arról, hogy a maximális sebesség korlátozása feloldható-e beavatkozás nélkül egyes (pl. egyenes, vízszintes) szakaszokon, vagy lehetséges-e a hibák síncsiszolással történő javítása, kezelése, illetve szükség van-e további sebességkorlátozások bevezetésére. A közlekedés biztonsága miatt a vizsgálatok lefolytatásáig fenntartják a sebességkorlátozást.

Az M3 vonalán a vasúti pálya az építési időszakkal egyidős. Ezek alapján a legrégebbi (Nagyvárad tér - Deák tér közötti) szakasz 35, a legújabb (Árpád híd - Újpest Központ közötti) pedig 21 évvel ezelőtt épült be. A pálya vasanyagát az eltelt üzemelési idő alatt nem cserélték. A M3 metróvonal mostanra elérte azt az élettartamot, amikor már felújításra szorul – annak ellenére, hogy a BKV szerint teljes biztonsággal üzemeltethető.

A közlekedési cég végül sajnálatát fejezi ki, hogy utasoknak kellemetlenséget okoz, és a probléma megoldásáig az utasok szíves türelmét kéri.

Mint arról beszámoltunk, a vonalon nemcsak a sínnel van probléma, a rossz szigetelés miatt talajvíz szivárog az alagútba, ami elkorrodálta a sínt rögzítő vasbeton pályalemezeket. A vonalon dolgozóktól származó információink szerint a rossz állapotú pálya miatt néha akkora ütéseket kap a forgóváz alul, hogy az utóbbi időben sűrűn elrepednek, még a teljesen újak is.

A metró üzemi tanács belső kiadványában az egyik szolgálatvezető konkrétan arról beszélt, hogy az M3-as vonalon is hasonló mértékű pályafelújításra lenne szükség, mint ahogy az M2-es vonalon történt, mert sok a forgóváz-repedés. A forgóvázakat ugyanis a pályahibák nagymértékben károsítják, ezért a frissen beszerelt forgóvázak is erre a sorsra jutnak.