Tarlós Matolcsy szemére lobbantott

2011.12.21. 18:31

Tarlós István szokatlanul éles hangnemben dorongolta le Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert szerda délutáni közleményében. A főpolgármester a minisztérium délelőtti közleményén húzta fel magát.

A BKV támogatása ügyében tört ki polémia a főpolgármester és a nemzetgazdasági miniszter között. Tarlós István ugyanis kedden, amikor megtudta, hogy a minisztérium nemhogy a kért plusztámogatást nem adja meg a csődbe menetelő BKV-nak, hanem az eddigi éves összeget is megkurtítja, sőt tavaszig zárolja, azt találta mondani rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy Matolcsy György nem egyeztetett az ügyben, méghozzá azért nem találkoztak, mert a miniszter fáradtságra hivatkozott.

A minisztérium kabinetje egy napig szülte a válaszközleményt, amelyben szerda délelőtt tudatták: cáfolják Tarlós állítását, miszerint Matolcsy György miniszter a kedd reggeli találkozójukat az elhúzódó parlamenti szavazásra hivatkozva mondta le.

Eszerint "a főpolgármester titkárságával múlt héten egyeztetett időpontot az NGM kedden reggel programtorlódás miatt kérte módosítani. A megbeszélés súlyára való tekintettel még erre a hétre két lehetőséget is felajánlott a kabinet a találkozó megtartására, ám Tarlós István titkársága mindezideig nem válaszolt. Márpedig ha a Főpolgármester úrnak valóban fontos lenne a találkozó, úgy nem rendkívüli sajtótájékoztatót kellett volna tartania, hanem egy új időpontban kellene megegyeznie a nemzetgazdasági miniszterrel" - így a minisztériumi közlemény.

Innen pedig szó szerint közöljük Tarlós István szerda esti közleményét, amelyben annyira vibrál a visszafojtott indulat, hogy összefoglalva egyszerűen nem lehet érzékletesen visszaadni:

Tisztelt Miniszter Úr!

Folyó év december 21-én kiadott közleményére válaszolva, melyben minisztériuma egyik tisztviselőjét (aki persze nem okolható ezért) jelöli ki önmaga helyett a BKV pénzügyi helyzetének stabilizálásáról folytatott egyeztetésre, azt visszautasítom. Nem a nyilvánvaló protokolláris komolytalankodás indíttat erre, hanem épp az ügy komolysága.

Úgy tűnik, Ön nem veszi komolyan a budapesti tömegközlekedés problémáját és azt sem veszi komolyan, milyen veszélyeket rejthet ez magában az általam támogatott kormányra nézve is.

Ön hetekig nem volt elérhető telefonon, pedig folyamatosan megpróbálkoztunk vele. Ön semmilyen előzetes tájékoztatást nem adott arról, hogy még a BKV-nak korábban minden kormány által biztosított normatív támogatást is készül befagyasztani ahhoz képest, hogy a Miniszterelnök Úr segítséget ígért. Ön még azt a fáradságot sem vette, hogy utólag tájékoztasson erről a döntésről.

Ön egy ilyen döntés után egy napon belül kétszer lemondta a Miniszterelnökség által javasolt találkozónkat.

Ön tegnapelőtt a Parlamentben olyan pénzeket is „zároltatott” az Országgyűléssel a jövő évi költségvetésben, melyeket a kormány által aláírt támogatási szerződések alapján már ez évben folyósítottak is a Fővárosnak, hiszen azok az ez évi költségvetésben szerepeltek.

Ezek után a sajtóval egyidejűleg közli velünk, hogy Önt személyesen nem is érdekli Budapest, hanem döntésre nyilvánvalóan felhatalmazással nem rendelkező munkatársára ruház formális egyeztetéseket. Ilyen egyeztetések a problémát biztosan nem oldják meg.

Érdekes, a Miniszterelnök Úrnak nem derogált egyeztetni Budapesttel, úgy tűnik, Ön mást gondol erről.

Ön azt sem tudta, hogy egy éve Önnél van az a koncepció, amit most kér. Egy év óta mintegy 17-18 BKV-ra vonatkozó javaslatunk talált süket fülekre.

Kérem Miniszter Urat, vizsgálja felül álláspontját. A városvezetésnek nincs köze a BKV-nál másfél évtizede fennálló helyzet előállításához.

Amennyiben Ön továbbra sem veszi komolyan a BKV működőképességét és Budapestet, Önt fogja terhelni a felelősség a következményekért.

Mostani hozzáállásával Ön nem a városvezetést sérti meg, hanem a közel kétmillió budapestit, ami a kormánynak és a Miniszterelnök Úrnak biztos lehet benne, hogy nem célja." - eddig a főpolgármesteri közlemény.