Vége a városatyák jól fizető kórházi fb-tagságának

2011.12.22. 08:38 Módosítva: 2011.12.22. 08:39

A Blikk számításai szerint összesen 120 milliót vesz ki a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek zsebéből az a törvénymódosítás, amellyel állami tulajdonba kerülnek a budapesti kórházak. Van olyan képviselő, aki a különböző kórházi felőgyelőtanácsi tagságokkal eddig havi félmilliót keresett.

A Fővárosi Közgyűlés képviselői ültek eddig tagokként illetve elnökökként a kórházak felügyelőtanácsaiban. Jövőre már az új tulajdonos, az állam delegálja ezekbe a pozíciókba a saját embereit. A Blikk szerint a képviselők közül a legtöbbet, havi félmilliónál is többet kapott a különböző fb-tagságokért a fideszes Ughy Attila, Orbán Gyöngyi és Szentkirályi Alexandra. Az MSZP-ből Horváth Csaba és Havas Szófia keresett legtöbbet a kórházakon, de ők nem érték el az 500 ezer forintot. Még az LMP-s és Jobbikos városatyáknak is jutott havonta fejenként több százezer forint.

Az fb-tagok járandósága attól függ, mennyit keres az adott kórház főigazgatója – a felügyelőtanács tagja ennek 10, elnöke pedig 15 százalékát kapja. A felügyelőtanácsi tagság jobb esetben havi néhány órás elfoglaltsággal jár. A havonta tartott üléseken áttekintik az intézmény gazdasági ügyeit.

A közgyűlési képviselők azonban nem maradnak mellékes nélkül. Számos pozíciót töltenek be a fővárosi közműcégek felügyelő-bizottságában, többen pedig még a kerületi önkormányzatok cégeit is felügyelik havi néhány órában jó pénzért, írja a Blikk.