Vizsgálják a Horváth-kert új díszgödrét

2012.01.02. 14:59

Karácsony környékén megsüllyedt a talaj az I. kerületi Horváth-kert alatt. A még át sem adott Déryné-szobor köré épített pavilon díszburkolata nagy területen felpúposodott.

Tudunk a gödörről, és vizsgálatot indítottunk, hogy kiderüljön, miért süllyedt meg az elmúlt napokban a felújított Horváth-kert pavilonja előtt a díszburkolat - mondták a beruházó I. kerületi önkormányzat sajtóirodáján. Az önkormányzatnál nem akartak találgatásba bocsátkozni arról, hogy természeti ok vagy kivitelezői hiba eredményezte a meglehetősen kellemetlen jelenséget a még át sem adott, 160 milliós beruházásnál.

Mint arról az Urbanista blog beszámolt, karácsony környékén csúnyán megsüllyedt a felújított Horváth-kert még meg sem nyitott pavilonja előtti díszburkolat. A díszgödör azóta elkerítve pihen. A süllyedésnek több oka is lehet: nem megfelelő alapozás, föld alatti vízfolyás vagy üreg, a vizsgálat még nem derítette ki a keletkezés okát.

A Horváth-kert összesen 160 millió forintba kerülő felújítását 3 ütemre bontotta az önkormányzat. Első lépésként 2010 szeptemberében lebontották a régi fapavilonokat, majd a Budai Színkör porondját idéző kis téren felállították Déryné szobrát. Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester a szobor leleplezésekor még úgy nyilatkozott, hogy a további ütemek - kávézó, újságos, akadálymentesített nyilvános illemhely és fedett buszmegálló - befejeződnek 2011 márciusáig.

A 2. ütemben a szobrot körülvevő lépcsősor köré épült az íves alaprajzú pavilon és a kávézóterasz. A pavilon pincéjében nyilvános illemhely lesz. Lecserélték a régi burkolatokat, és díszkivilágítást is kap a terület.

Az ünnepi megnyitóig 2011 őszéig kellett várni, de a pavilont hivatalosan még mindig nem nyitották meg. Az ide tervezett kávézó bérlőjének egyik képviselője elmondta, hogy január közepére tervezik a nyitást, amelyet nem zavar meg a süllyedés, hiszen az nem az ő helyiségük előtt, hanem az újságos-BKV-pénztár előtt történt. Reméli, hogy a díszburkolatot nyárig helyrehozatják.

A 3. ütemben az Ülő nő szobra körüli medence és annak környezete újult meg.