Zéno
1 °C
9 °C

Húsz év börtönt is kaphat Hagyó

2012.01.11. 17:05

Jogi szakértők szerint Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes maximális büntetése 20 év börtön lehet a szerdán benyújtott vádirat alapján, Antal Attila, Balogh Zsolt volt vezérigazgatók legfeljebb 16 évre, míg Mesterházy Ernő 8, és Szalainé Szilágyi Eleonóra is 8 évre számíthat, ha nagyon szigorú a bíró.

Mint arról beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség benyújtotta a vádiratot Hagyó Miklós és 14 társa ügyében. Jogi szakértőket kérdeztünk, hogy a vádirat alapján mekkora büntetést kaphatnak a vádlottak.

Hagyó Miklós először is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésért felelhet, ami, az elkövetéskor hatályos Btk-t nézve 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Mivel a vád szerint tettét bűnszervezetben követte el, a büntetés megkétszereződhet, így tehát a felső határ 16 évre nő.

Vádolják emellett hivatali visszaéléssel (3 évig terjedően büntethető), valamint hivatalos személyként elkövetett zsarolással, ami szintén 2-től 8 évig terjed. Ez azt jelenti, hogy halmazati büntetésként tovább növelhető a rámért évek száma, a törvény ilyen esetekben viszont 20 évben maximálja a büntetés mértékét. A végeredmény tehát: Hagyó 2 évet kaphat a legenyhébb, 20 évet a legsúlyosabb esetben, ha rábizonyosodik a vád.

DSZZS20100517201
Hagyó letartóztatása májusban
Fotó: szigetváry Zsolt

Antal Attila és Balogh Zsolt, a BKV két volt vezérigazgatója - mivel vádirat szerint esetükben nincs halmazat (több vádpont) - 2-16 év a büntethetőség, míg Mesterházy Ernőé, Demszky Gábor volt főtanácsadójáé - mivel nem látni bűnszervezet-vádat nála a szövegben - 2-8-ig terjed.

A százmilliós végkielégítési ügyben elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója különösen nagy kárt okozó csalás miatt szintén 2 és 8 év közötti börtönt kaphat.

A számítások a főügyészség közleményében kiadott vádirat-összefoglaló alapján készültek, és szigorúan a lehető legkisebb és legnagyobb büntetést mutatják. Az ítéletben, ha a vádak bárki esetében bebizonyosodnak valahol a kettő közötti mértékre kell számítani, de azt, hogy mennyire, azt majd csak a bíró tudja majd megítélni.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!