Súlyos megszorítások a fővárosi iskolákban

2012.02.03. 12:56

A BKV helyzete miatt átmenetileg zárolják a fővárosi fenntartású iskolák költségvetésének tíz százalékát, emiatt az iskolák már februártól kevesebb pénzt kapnak a működésükre. A Főpolgármesteri Hivatal levele szerint az iskolákban a minimálisra kell csökkenteni a béren kívüli juttatásokat, spórolni kell a fűtésen a világításon, a könyvek megrendelésén és az irodaszereken is. Felújításokat csak a legszükségesebb esetben végezhetnek. 

A Főpolgármesteri Hivatal minden fővárosi fenntartású iskolának és gyermekvédelmi intézménynek elküldte azt a levelet, amely szerint átmenetileg 10 százalékot zárolnak 2012-es költségvetésükből, és ennek megfelelően csökken az intézmények havi ellátmánya. A levél szerint az intézkedést a fővárosi tömegközlekedés működőképességének fenntartása indokolja. Erről január 25-én döntött a közgyűlés.

Az Index birtokába került levél szerint takarékossági intézkedéseket kell bevezetni az iskolákban, hogy csökkentsék a fűtési, a vízfogyasztási, világítási és telefonköltségeket valamint a géphasználatot. Az iskoláknak előírják, hogy csökkentsék minimumra az irodaszerek és nyomtatványok igénylését, a reprezentációs költségeket, felül kell vizsgálniuk a könyvek és folyóiratok beszerzését, új megrendeléseket nem köthetnek.

Nem indíthatók intézményi beruházások, kivéve azokat a pályázati támogatásokat, amelyeket kötelező felhasználni. A Főpolgármesteri Hivatal szerint az iskolákban felújítás csak akkor indítható, ha balesetveszélyes vagy az iskola működőképességét veszélyeztető probléma áll fenn.

A levél szerint a tartós és átmeneti bérmegtakarítások összegét dologi kiadásokra kell fordítani, minimumra kell csökkenteni a béren kívüli juttatásokat és az illetménypótlékokat.

A levélben azt kérik az igazgatóktól, hogy segítsenek az iskolák működőképességének fenntartásában. "A szigorításokra előreláthatólag egy-két hónapig lesz szükség, amennyiben az anyagi lehetőségek javulnak, értesíteni fogjuk Önöket" - zárul a levél.

A fővárosi közgyűlés január 25-én a Fidesz-frakció többségi szavazataival elfogadta a BKV finanszírozásának ideiglenes rendezéséről szóló rendeletet. Eszerint a fővárosi önkormányzat 9 milliárd forintos, április 30-ig visszafizetendő, áthidaló tulajdonosi kölcsönt nyújt a BKV-nak, hogy a január végén lejáró 9 milliárd forintos bankhitelét ki tudja fizetni, és ne jusson csődbe. Ezen felül 6 milliárd forint további támogatást nyújt a közlekedési cégnek.A határozat szerint a források biztosítása érdekében a fővárosi intézményi működési kiadások 10%-át zárolják addig, amíg a kormánnyal meg nem sikerül egyezni a BKV finanszírozásáról.