BKV: Tarlós már optimista

2012.02.17. 13:55 Módosítva: 2012.02.17. 13:55

Operatív és érdemi egyeztetésnek nevezték a tárgyaló felek a BKV finanszírozásának ügyében, a Parlamentben tartott pénteki tárgyalást. Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály államtitkár egyetértett abban, hogy túl kell lépni az egyszeri támogatások időszakán.

A kormany.hu szerint a tárgyalást követően Tarlós István arról tájékoztatott, hogy most már „mindeki tisztában van a probléma részleteivel, a határidőkkel és a kijelölhető irányokkal”. Mint mondta, a megbeszélés óvatosan optimistává és várakozóvá tette a fővárost, hiszen reálisakká és kielégíthetővé váltak a kormányzati feltételek.

A főpolgármester hozzátette azt is, hogy irányt tudtak keresni az adósságállomány kezelésének módozataira. A 2013-tól induló, hosszabb távú működésről szólva elmondta, hogy a részletes javaslat erre vonatkozóan is elkészült, mely legkésőbb kedden kerül a kormány asztalára.

A kormány szerdai ülésén tárgyalt a BKV helyzetéről és úgy döntött, hogy egy tárgyalódelegációt jelöl ki a mai napra. A delegáció tagjai Varga Mihály államtitkár, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Naszvadi György államtitkár voltak.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a tárgyaló felek kölcsönösen érdekeltek abban, hogy a főváros legnagyobb vállalata működőképes maradjon, azonban a kormány nem tudja átvenni a fővárostól a BKV-ra vonatkozó tulajdonosi jogosítványokat.

Emlékeztetett, hogy 2010-2011-ben 140 milliárd forint támogatást nyújtott kormány a fővárosnak a BKV működtetése érdekében. Azonban - tette hozzá - fontos, hogy „az egyszeri, rendkívüli támogatások és kiegészítések időszakán túl tudjunk lépni, és egy olyan finanszírozási időszak következzen el a BKV életében, amikor egy rendszerszintű működésre tud a cég átállni"

Hangsúlyozta, hogy a legsürgetőbb probléma az adósságfinanszírozás kérdése, ami viszont a korábban megadott állami garanciákon keresztül az államadósság ügyét is érinti.

Újságírói kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta, hogy a cég működőképes marad, azonban a főváros lehetőségei sokkal szűkebbek lesznek. Példaként hozta fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál megszűnését, a hajléktalanellátás szűkebb forrásait és a Gyermekmentő Alapítvány, valamint oktatási- és kulturális szervezetek támogatásának csökkentését. Az adósságról szólva elmondta, hogy azt 2003 és 2009 között állították elő, ezért alaptalannak tartja a jelenlegi kormányzatot ért támadásokat. Varga Mihály erre reagálva hozzátette, hogy a kormány is abban a keretben tud gondolkodni és cselekedni, amit a 2012-es költségvetés jelent.

Az államtitkár kiemelte: fontosnak tartják, hogy a hamarosan megkezdődő tárgyalásokon ezt a kérdést a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió számára is be tudják mutatni és megnyugtató megoldást tudjanak vázolni. Cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a normatív támogatás bármilyen jellegű elvonása felmerült volna, hiszen - mint mondta - ennek a BKV hosszútávú finanszírozását kell szolgálnia.