Felfelé bukik a volt BKV-vezér?

2012.02.21. 17:49

Információink szerint Várszegi Gyula, a BKV február 10-én lemondott vezérigazgatója várhatóan a DBR Metró projektigazgatóság élén folytatja pályafutását. A főpolgármesteri hivatal nem cáfolta, de nem is erősítette meg a hírt. Ha az eddigi feltételek maradnak, akkor Várszegi DBR-főnökként kétszer annyit kereshet, mint BKV-vezérként.

Nem erősítem meg, de nem is cáfolom, kommentálta értesülésünket Szűcs-Somlyó Mária, Tarlós István főpolgármester kommunikációs igazgatója. Lapunk információja szerint ugyanis Várszegi Gyula, a BKV február 10-én lemondott vezérigazgatója foglalhatja el a 4-es metró beruházást koordináló DBR Metró Projektigazgatóság egy éve üres vezetői székét.

Várszegi 11 nappal ezelőtti lemondását sokan annak tudták be, hogy a fennmaradásért küszködő cégnél több százmillió forintnyi prémiumot fizettek ki vezető beosztású munkavállalóknak az engedélyével. Ha Várszegi az eddigi fizetési feltételek mellett szerződik, akkor DBR-főnökként kétszer annyit kereshet, mint BKV-vezérként.

A BKV vezérigazgatójának a havi juttatása ugyanis 1,5 millió forint, plusz 40 százalékos prémium, a DBR Metró Projektigazgatóság egy éve lemondott vezetője, Klados Gusztáv pedig havi nyolcmillió forintot keresett. Hozzátartozik azonban, hogy Várszegi BKV-vezérigazgatóként sokáig nem vett fel fizetést, azaz ingyen dolgozott.

Várszegi Gyula közlekedésmérnök és a közgazdaságtudományok doktora, aki 2010. november 16-án lett a BKV igazgatóságának elnöke, valamint akkor került a BKK igazgatóságába is. Tavaly szeptember 5-én, az addigi vezérigazgató Kocsis István távozásával lett vezérigazgató is.

Várszegi az életrajza szerint korábban dolgozott a Metróbernél, volt a fővárosi önkormányzatnál főtanácsadó közlekedési referensként, míg a rendszerváltás előtt, 1986 és 1988 között, a MÁV vezérigazgatója, míg a hetvenes években a Budapesti Földalatti Vasút igazgatója volt.

A DBR Metró projektigazgatóság egy éve, Klados Gusztáv távozása óta működik vezető nélkül. Jelenleg két projektigazgató-helyettes irányítja a céget: Ilkovics Elza műszaki projektigazgató-helyettes, és a 3 hónapja érkezett (szintén Metróberes múltú) általános projektigazgató-helyettes, Bánki Attila.