Másfél milliárdra bírságolták a CET-et

2012.03.02. 15:56

Újabb ütésváltás indult a Közraktárak helyén felépült CET kulturpláza ügyében a főváros és az épületet "megszállva tartó" kivitelező között: a főváros jogellenes közterülethasználat miatt napi 14 millió forint bírságot állapított meg, és visszamenőlegesen 1 milliárd 538 millió forintot követel. A kivitelező megfellebbezte a döntést. Közben egy zenés klip indult útjára a videómegosztókon, amelyben Szerednyei Béla a CET viszontagságairól énekel.

Napi 14 millió forintot, tavaly október 30-ig visszamenőlegesen összesen 1 milliárd 538 millió forint közterület-használati bírság 15 napon belüli befizetésére szólította fel a CET kivitelezőjét és beruházóját a fővárosi önkormányzat.

A bírság alapja az önkormányzat illetékes bizottsága szerint az, hogy a CET beruházójával 2008 április 15-én megkötött közterület-használati megállapodás lejárt, a szolgáltatási és üzemeltetési szerződést pedig október 29-én felmondta a cég. A két érintett terület a CET épülete és a Duna-part közötti sáv, a Nehru part, valamint az épület és a villamossín közötti sáv.

A beruházó nem ért egyet a bírsággal, mert a CET birtokba vételéről nincs jogerős ítélet, így nem lehet jogellenes használatról beszélni. Közben megjelent egy zenés klip is az interneten, melyben Szerednyei Béla dalban értetlenkedik azon, miért nem lehet már átadni a CET-et, azaz miért nem nyílik meg már a "bálna szája".

Mint arról kedden beszámoltunk a 8,5 milliárd forintért felépített kulturpláza a főváros szerint rossz minőségben és késve készült el, ráadásul a fizetési konstrukció sem előnyös a fővárosnak. A főváros, álláspontját megerősítendő feljelentést tett az ügyben. Az önkormányzati feljelentést nem sokkal később egy számvevőszéki feljelentés is követte, ugyanazon indokból.

A beruházó Porto Investment, ami banki hitelből építette fel a főváros telkén az épületet, mindezt cáfolja, és értetlenségének adott hangot többször is, amiért - véleménye szerint - a főváros különböző módokon szabotálta a CET átadását, ezért is volt csúszás.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A beruházó és a generálkivitelező cég fut a pénze (és a bankhitel) után: mintegy tízmilliárd forintra perlik a fővárosi önkormányzatot, mert nem fizette ki - az álláspontjuk szerint megfelelő minőségben elkészült - épületet, valamint azért, mert egy egymilliárd forintos bankgaranciát is lehívott januárban.

A főváros stratégiája egyelőre ismeretlen az ügyben. Elképzelhető, hogy a CET-et saját üzemeltetésben, vagy bérbe adva vinnék tovább, valószínűleg az épület "az önkormányzatnak megfelelő műszaki befejezését" követően. Ehhez azonban ki kellene ostromolni a helyéről a most birtokban levő - kifizetetlen - generálkivitelezőt, és a perek - igaz távoli - végeredményének a kockázatával is számolni kell.

A legutóbbi ütésváltás a hét elején volt, amikor kiderült, a főváros leállítaná az épület használatbavételi engedélyeztetését, és eredménytelennek nyilvánít 13 olyan boltbérbeadási pályázatot, amit a beruházó készített elő. Ezzel a beruházó az ingatlanügynöki jutaléktól is elesik.

Mint a főpolgármesteri hivataltól megtudtuk, a félig előkészített szerződések formai okokból nem feleltek meg, azért kell eredménytelenné nyilvánítani azokat. Ugyanilyen formai okok miatt a CET nem kaphat használatbavételi engedélyt, mert az azt kérelmező beruházó a szolgáltatási szerződés felmondása után már nem a főváros meghatalmazottja, ezért kérték az eljárás megszüntetését, és az új eljárás mielőbbi elindítását.

Fotó: Nagy Attila

Kedden kikértük azt a 2007-ben kötött szolgáltatási szerződést, amely rögzítette a beruházó cég és a fővárosi önkormányzat között, hogy milyen feltételekkel építik fel és üzemeltetik 25 éven keresztül a CET-et. A főváros egyelőre nem reagált.