Tarlós: Főpolgármester vagyok, nem bukméker

2012.03.08. 17:01

Megmenekül a BKV, de nem tudni hogyan tovább. Orbán sem lottózó típus.

Megkapja az állami garanciát a hiteleihez a fővárosi tömegközlekedési társaság, "sokak várakozása ellenére a BKV valószínűleg megmenekül" – jelentette ki Tarlós István  csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester közlése szerint a társaságnak hitelező nyolc bank vezetőjével az elmúlt napokban egyeztetett; Tarlós István a pénzintézeteknek köszönetet mondott a konstruktív hozzáállásért, s jelezte, hogy a bankok az állami garanciához kötötték a további lépéseket.

A főpolgármester azt mondta, a garanciavállalás a hamarosan lejáró 40 milliárd forintos hitelről szól. Ezzel kapcsolatban közölte, ezek a hitelek "dominószerűen" járnak majd le, mert a korábbi vezetés így vette fel azokat.

A BKV hosszú távú finanszírozásáról jövő kedden egyeztetnek Varga Mihállyal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral - közölte. A koncepciót a Századvég Gazdaságkutatóval együtt készítették el, és a főpolgármester a sajtótájékoztatón többször is köszönetet mondott a cégnek az ingyen vállalt munkaért. Jelezte, hogy az anyag az összes elméleti lehetőséget felsorolja, amelyek között vannak "fájdalmasabb és kevésbé fájdalmas" elemek.

Tarlós István azt mondta, semmiképpen sem hagyná ki a vitából például a forrásmegosztás felülvizsgálatát és az iparűzési adó megosztását, mert ezek olyan tételek, amelyek az önkormányzati szférán belül kezelhetőek és sem vállalkozói, sem állami, sem lakossági "fájdalmat" nem okoznak. A főpolgármester a világ számos nagyvárosában jól működő, Budapesten is kezelhető megoldásnak nevezte a belvárosi behajtási díjat. Hozzátette: ezeken kívül számos más elem van, például az áfa-tartomány megváltoztatása, de - mint mondta - ez egy kockázatos kérdés, "ami lavinát indíthat el", így ehhez ő sem ragaszkodna.

Arra a kérdésre, hogy mire számít a keddi egyeztetésen, úgy fogalmazott: "én Budapest főpolgármestere vagyok és nem bukméker". Közlése szerint nem tippelget, hanem arra koncentrál, hogy a lehető legjobb megoldást elérje. "Soha nem nyertem még szerencsejátékon, soha nem tudok eltalálni számokat, színeket, bizonyos ismeretekkel rendelkezem, azokat fel tudom használni" - mondta. A felvetésre, miszerint a kormányfővel folytatott egyeztetésén esett-e szó erről, azt mondta: "a miniszterelnök sem egy lottózó típus, mindketten arra törekszünk, hogy megoldjuk a problémát".

A főpolgármester arra is kitért, hogy a BKV közszolgáltatási szerződése abban a pillanatban megköthető, ha megegyezés születik a hosszú távú koncepcióról. Kérdésre válaszolva hozzátette: ha megállapodás születik, akkor a kormány feloldhatja a múlt év végén zárolt 32 milliárd forintos normatíva összegét is - mondta.

A közlekedési cég anyagi helyzetével kapcsolatban kitért a javaslatok között szereplő lehetséges közműadóra is. Ennek kapcsán mindössze annyit mondott, hogy a fővárosnak vannak nyereséges cégei és van egy veszteséges, előbbieknek ki kell segíteniük az utóbbit, erről szól a javaslat.