Bontják az MTA félkész épületét

2012.03.09. 19:14 Módosítva: 2012.03.10. 09:44

Több olvasónk is jelezte, hogy munkagépek bontani kezdték a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem félkész Q2 épületét. Olvasóink szerint az egyetemi szlengben "IQ" nevet kapott épületegyüttes eddig befejezetlen északi részét, „hatalmas, krokodilszerű bontógépek kezdték el bontani” az utóbbi két-három napban. „A környéken közlekedők teljesen döbbenten nézik, hogy mi zajlik. Nagyon sokan arról beszélnek, hogy micsoda pazarlás ez” – írta egyik olvasónk.

A BME villamösmérnöki karának sajtósa elmondta, péntek reggel ők is meglepve tapasztalták, hogy a Hérosz neve át van festve, és a Q2 alapjait bontógépek szedik szét.

A létesítményt 2007-ben kezdték építeni a Magyar tudósok körútja és a Budai alsó rakpart közti félkör alakú telken, az akkor már épülő Q1 épület mellé. A Q1 végül elkészült, de a Q2 építése 2010-ben félbemaradt, az első szintig készültek el az épület külső falai, majd sokáig nem történt semmi.

BME-bontás-legjobb
Fotó: Kiss Ádám

Az építkezést eredetileg a BME rendelte meg, de miután az 2010-ben félbemaradt, a projektbe beszállt a Magyar Tudományos Akadémia. Ekkor még úgy gondolták, ha minden jól megy, 2012-ben már kutatóintézetek költözhetnek az épületbe.

Andor Györgynek, a BME rektorhelyettesének tájékoztatása szerint az épület soha nem nem volt a BME-é, csak az alatta lévő földterület. "Az igaz, hogy eredetileg a BME Q épületegyüttes PPP konstrukciójának része volt ez a projektrész is, de a részben elkészült épület ekkor is egy (Hérosz kötődésű) projekttársaság tulajdonában állt. 2010-ben a BME végképp kiszállt a projektrészből, mivel ekkor a projekt rá eső apróbb részeivel együtt az épület alatti földterületet is értékesítette az MTA-nak. Az MTA az épületkezdeményt a projekttársaságtól vásárolta meg. A BME-nek azóta már nincs semmi közvetlen köze az ingatlanhoz" – tájékoztatott a rektor.

Andor György hozzátette azt is, hogy szerdán, az építkezés kezdetekor a BME műszaki főigazgató-helyettese röviden tájékoztatta is az érintett BME szervezeti egységeket, a villamosmérnöki kart is arról, hogy megindult a Q2 kivitelezése, amelynek a várható befejezése pedig ez év október.

Visszabontják

A rektorhelyettes megemlítette, hogy az eredetitől némileg eltérő tervek miatt helyenként megerősítésekre van szükség, mivel speciális födémterhelésekkel járó laboratóriumok is kerülnek az épületbe, így a mostani részleges visszabontás ezzel függ össze.

Mindezt megerősítette Pálinkás Gábor, az MTA Q2 projektbiztosa is. Közeménye szerint az MTA 2011-ben átterveztette az épületet kutatóházzá, és funkcióváltozás miatt szükséges az épület alapjainak és a földszinti födém megerõsítése, ami miatt a földszinti szint néhány elkészült falát vissza kell bontani.

Az épület szerkezetének megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást a Kalotherm Zrt. nyerte meg, és néhány napja megkezdte az építkezés folytatását, amelynek elsõ fázisa a födém megerõsítése, és ezért bontják vissza a megerõsítést akadályozó földszinti falakat, majd megkezdik a magasépítést, tájékoztatott Pálinkás Gábor.

Kattintson ide a nagyobb mérethez

A Q1 épületet 2010-ben adták át, a Q2 viszont – az MTA elnökének 2010-es beszámolója szerint – csak 23 százalékban készült el, amire a kivitelező cég 2012 végéig kapott haladékot. Az Origo már 2009-ben megírta, hogy a kivitelező Hérosz Építőipari Zrt. valószínűleg nem fogja tudni befejezni a lágymányosi ppp-beruházást. 2011 októberében a cég csődvédelmet kért, majd a Fővárosi Törvényszék idén februárban elrendelte a felszámolását.

A Q2 épület alapjai
A Q2 épület alapjai
Fotó: Kiss Ádám