Vesztegetéssel is megvádolták Hagyót

2012.03.23. 15:56

A napokban postázta a Hagyó Miklós és 14 társa ügyében készült teljes vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség. Újdonság, hogy a volt főpolgármester-helyettest vesztegetéssel is megvádolta az ügyészség. Egy példány a birtokunkba került, amit nyilvánosságra hozunk, erre a linkre kattintva letölthető.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januártól 2008 augusztusig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak.

A volt politikust folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, kétrendbeli vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hivatalos személyként elkövetett zsarolással, 14 társát pedig elkövetőként, felbujtóként vagy éppen bűntársként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolják.

Hagyó eszerint beosztásából adódó befolyásával visszaélve, jogsértő utasításokkal részt vett egyes cselekményekben, másrészt olyan környezetet alakított ki, amelyben bizalmas munkatársai nélküle is képesek voltak az érdekeinek megfelelő döntéseket hozni, utasításokat adni, azokat a BKV vezetői felé közvetíteni.

Az utasításokat A. Attila, a BKV volt vezérigazgatója és helyettesei hajtották végre, vagy maguk is utasították beosztottjaikat azok végrehajtására.

Az ügyészség szerint Hagyó úgy tekintette a BKV-t, mint önkormányzati tulajdonban levő céget, hogy az kifizetőhelyként szolgál az ő személyes és politikai kiadásaira. Erre olyan nehezen ellenőrizhető kommunikációs-, marketing-, reklám-, vagy tanácsadói szerződéseket használtak fel, amelyek megkötése politikai, baráti, vagy gazdasági szívesség keretében történt, a BKV gazdasági helyzetét figyelmen kívül hagyva.

Az egyes vádlottak által okozott vagyoni károk listáján A. Attila volt vezérigazgató az éllovas, 1,38 milliárd forinttal, őt követi volt helyettese B. Zsolt 926 millió forinttal, a harmadik pedig Demszky Gábor volt főpolgármester volt főtanácsadója, M. Ernő, 751 millió forinttal. Hagyó Miklósnak 168 millió forintos károkozást róttak fel. (A fenti kárértékek nem összeadhatók, mert átfedésben vannak, a szumma vagyoni kár 1,49 milliárd forint.)

Az ügyészség 13 vádlott esetében börtönbüntetést, két esetben pedig felfüggesztett börtönt kér.

A vád túlnyomó része tanúvallomásokra épül, mint bizonyítási eszközökre. A tanúk felsorolását személyiségvédelmi okokból kivettük a nyilvánosságra hozott vádiratból.

Hat korábbi gyanúsított (Bolla Tibor, Hoffer Ingrid, Prím Péter, Ébényi-Borbély Bernadett, Tóthfalusi György és Csapó Gábor) ellen megszüntették a nyomozást, akiknek azért közöljük nevét, mert a korábbi cikkekben még gyanúsítottként szerepeltek.

Vesztegetéssel vádolt vagy elítélt magyar politikusok

Hagyó Miklós egy szűk csoporthoz csatlakozott azzal, hogy az ügyészség vesztegetéssel is megvádolta. A vesztegetésbe keveredett politikusok közül kevesen jutottak el a megvádolásig, még kevesebben az ítéletig.

Székely Zoltán volt kisgazda képviselő személyében ítéltek el először a rendszerváltást követően parlamenti képviselőt Magyarországon. Székelyt 2000. október 12-én a Gellért Szálló parkolójában érték tetten, miközben az Országgyűlés közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnökeként 20 millió forint kenőpénzt vett át egy vállalkozótól. 2002-ben hat év börtönt kapott.

Hunvald György, volt erzsébetvárosi polgármestert, szocialista parlamenti képviselőt vesztegetéssel is megvádolták, de az első fokú ítéletben felmentették ez alól a vádpont alól. A Hunvald-ügy másik főszereplőjét, Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnökét ugyanakkor elítélték vesztegetés miatt (is), 8 és fél év börtönt kapott.

Bajor Zoltán volt terézvárosi alpolgármestert szintén felmentették idén januárban a vesztegetés vádja alól (első fokon), nem látták bizonyítottnak, hogy az egyik VI. kerületi ingatlan bérlőjétől 18 millió forintot kért volna az adásvétel támogatásáért.

Wieszt János, a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának volt elnöke, volt szocialista önkormányzati képviselő ellen 2012 januárban emelt vádat az ügyészség vesztegetés miatt, mert egy videófelvétel tanúsága szerint 2007-ben személyesen vett át kétmillió forint kenőpénzt egy üzlethelyiség megvételének elősegítéséért.