Tarlós katonai díszőrséget kap

2012.04.24. 14:57

Díszelgő alegység lesz ezentúl a fővárosi ünnepségeken, ha a közgyűlés elfogadja a honvédséggel kötendő megállapodást szerdán. A közgyűlésen döntenek még a díszpolgári címekről, újabb fizetős parkolási övezetekről, sms-jegyről, futóversenyadóról és az üres kirakatok letakarásáról.

Megállapodást köt várhatóan szerdán a fővárosi önkormányzat a Magyar Honvédség Támogató Dandárral. A megállapodás szerint a jövőben a főváros az ünnepi rendezvényeken lehetőséget biztosít a Dandár tevékenységének lakosság előtti bemutatására, cserében a Dandár díszelgő alegységeket biztosít a rendezvények és ünnepségek lebonyolításához. Emellett segítséget nyújt a fővárosban bekövetkezett természeti katasztrófák esetén, például a fővárosi lakosság mentésében.

Döntenek arról is a képviselők, hogy maximálja a közterületeken rendezett futóversenyek számát a fővárosi önkormányzat, és a jövőben közterület-használati díjat is szed az ilyen sportesemények után. Tárgyalják azt az előterjesztést is, amely szerint régi budapesti városképek, illetve képzőművészeti alkotások takarhatják el a használaton kívüli belvárosi üzletek kirakatait; az érintett ingatlanok közös logót is kapnak, amelyen feltüntetik a bérbeadó elérhetőségeit.

Újabb területeket jelölhetnek ki fizetős parkolózónának a XIII. kerületben. A kerület kezdeményezte, hogy a Váci út – Róbert Károly körút – Pap Károly utca – Petneházy utca – Béke utca – Lehel utca – Róbert Károly körút – vasút – Bulcsú utca – Lehel utca – Dózsa György út által határolt és a Váci út – Balzsam utca – Új Palotai út – Szekszárdi utca által határolt terület legyen fizetős.

Újabb díszpolgárokról is dönthet a közgyűlés. A javasolt személyekről még nem tudni semmit, az ülésen lehet megtudni a neveket. Az LMP szerint az előterjesztés törvénytelen és méltatlan, a főpolgármester ugyanis nem terjesztette be a közgyűlésnek az összes ellenzéki jelöltet, hanem önkényesen kimazsolázta őket.

Az LMP az sms-jegy bevezetését is javasolja, ami kis költséggel bevezethető és többféle jegytípushoz – de akár a bérletek megvételére - is használható. Emellett egy új jegytípust, az 5/30-as tömb napijegy bevezetését is el szeretnék érni.  A Jobbik fővárosi frakciója pedig újraállíttatná Prohászka Ottokár püspök szobrát az V. kerületi Károlyi kertben.