Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Tarlós katonai díszőrséget kap

2012.04.24. 14:57

Díszelgő alegység lesz ezentúl a fővárosi ünnepségeken, ha a közgyűlés elfogadja a honvédséggel kötendő megállapodást szerdán. A közgyűlésen döntenek még a díszpolgári címekről, újabb fizetős parkolási övezetekről, sms-jegyről, futóversenyadóról és az üres kirakatok letakarásáról.

Megállapodást köt várhatóan szerdán a fővárosi önkormányzat a Magyar Honvédség Támogató Dandárral. A megállapodás szerint a jövőben a főváros az ünnepi rendezvényeken lehetőséget biztosít a Dandár tevékenységének lakosság előtti bemutatására, cserében a Dandár díszelgő alegységeket biztosít a rendezvények és ünnepségek lebonyolításához. Emellett segítséget nyújt a fővárosban bekövetkezett természeti katasztrófák esetén, például a fővárosi lakosság mentésében.

Döntenek arról is a képviselők, hogy maximálja a közterületeken rendezett futóversenyek számát a fővárosi önkormányzat, és a jövőben közterület-használati díjat is szed az ilyen sportesemények után. Tárgyalják azt az előterjesztést is, amely szerint régi budapesti városképek, illetve képzőművészeti alkotások takarhatják el a használaton kívüli belvárosi üzletek kirakatait; az érintett ingatlanok közös logót is kapnak, amelyen feltüntetik a bérbeadó elérhetőségeit.

Újabb területeket jelölhetnek ki fizetős parkolózónának a XIII. kerületben. A kerület kezdeményezte, hogy a Váci út – Róbert Károly körút – Pap Károly utca – Petneházy utca – Béke utca – Lehel utca – Róbert Károly körút – vasút – Bulcsú utca – Lehel utca – Dózsa György út által határolt és a Váci út – Balzsam utca – Új Palotai út – Szekszárdi utca által határolt terület legyen fizetős.

Újabb díszpolgárokról is dönthet a közgyűlés. A javasolt személyekről még nem tudni semmit, az ülésen lehet megtudni a neveket. Az LMP szerint az előterjesztés törvénytelen és méltatlan, a főpolgármester ugyanis nem terjesztette be a közgyűlésnek az összes ellenzéki jelöltet, hanem önkényesen kimazsolázta őket.

Az LMP az sms-jegy bevezetését is javasolja, ami kis költséggel bevezethető és többféle jegytípushoz – de akár a bérletek megvételére - is használható. Emellett egy új jegytípust, az 5/30-as tömb napijegy bevezetését is el szeretnék érni.  A Jobbik fővárosi frakciója pedig újraállíttatná Prohászka Ottokár püspök szobrát az V. kerületi Károlyi kertben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.