Jogerősen is felmentették Hagyót

2012.05.09. 11:51

Jogerőre emelkedett a felmentő ítélet a Hagyó Miklós és társai elleni magánokirat-hamisítási ügyben, tájékoztatta lapunkat az ügyben eljáró ügyvédi iroda. Az ügyészség ugyanis visszavonta az elsőfokú felmentő ítélet után bejelentett fellebbezést.

Hagyót, élettársát és a szocialista politikus ügyvédjét 2012 január 16-án mentette fel első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a magánokirat-hamisítás vádja alól.

A vád szerint a 2010 nyarán súlyos korrupciós bűncselekmények gyanújával előzetes letartóztatásban lévő volt szocialista politikus és élettársa egy ügyvéd segítségével készített meghatalmazást, mely szerint a hölgy Hagyót képviselheti egy polgári perben. Ám a nőnek nem is volt jogi végzettsége és az ügyészség szerint csak azért készítették a meghatalmazást, hogy a hozzátartozókra vonatkozó szabályoknál jóval enyhébb korlátozással, illetve ellenőrzés nélkül érintkezhessen a fogvatartott Hagyó és őt látogató élettársa.

Hagyó egy januári tárgyalásán
Hagyó egy januári tárgyalásán
Fotó: Huszti István

Hagyó Miklós ügyvédje azzal érvelt, hogy a tárgyaláson bebizonyosodott: nem történt magánokirathamisítás. A beadott okiraton soha nem állították, hogy Hagyó Miklós élettársának jogi végzettsége van. Hagyó Miklós élettársa és ügyvédje ezért a jogszabályok szerint járt el. Az nem az ő hibájuk, hogy a büntetésvégrehajtási intézet csak "jogi képviselőként" tud regisztrálni valakit.

A volt főpolgármester-helyettest és 14 társát egy másik perben folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség.

Mint arról beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség január 11-én nyújtotta be a vádiratot Hagyó Miklós és 14 társa ellen a BKV-val kapcsolatos visszaélések ügyében. Eszerint 2007-től 2008-ig egy olyan összehangoltan működő szervezet épült ki, a főpolgármester-helyettes, közvetítői és a BKV felső- és középvezetői között, amelynek a tagjai a fölöttük álló tagoktól érkező, a BKV-nak kárt okozó utasításokat ellenkezés nélkül végrehajtották. A vád szerint az okozott kár meghaladja az 1,49 milliárd forintot.

A BKV-s ügyek büntetőperének tárgyalása a nyári ítélkezési szünet, azaz július 15. előtt kezdődik Kecskeméten.