Összevissza írják Báthory István nevét

2012.06.08. 08:56

Senkit ne tévesszen meg az V. kerületi Báthory István utca és a Báthori István utca. Akár ipszilonnal, akár pontos i-vel is legyen írva, egy és ugyanarról a lipótvárosi utcáról van szó.

Csütörtökön az Urbanista blog számolt be arról, hogy Báthory István erdélyi fejedelmet és lengyel királyt is elérte átnevezési hullám, legalábbis a Báthory táblákat most sorra Báthorira cserélik a nevét viselő utcában.

b01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Míg például a Báthory utca 16-20 házszámot jelző táblán ipszilonnal, addig a Báthory utca 12-16-nál i-vel szerepel a név. Ugyan a Báthory István és a Báthori István írásmód is helyes (az Osiris helyesírási szabályzatban mindkét alak kodifikálva van), de a sajátos „átnevezéssel” kapcsolatban megkerestük az V. kerületi önkormányzatot, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy a blogon megjelent bejegyzés azon mondata, miszerint most cserélték le a táblákat, nem állja meg a helyét, ugyanis az utcatáblák kihelyezéséért felelős Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. az utcában utoljára 2008-ban helyezett ki táblát egy leesett helyére. I-vel, mert a korábban kihelyezettek is i-vel voltak, indokolta az önkormányzat.

Ezek szerint évek óta kétféle írásmóddal találkozhatnak az arra járók: a 8-10, a 10-12, illetve a 12-16 házszámnál i-vel, míg a 15-19 és a 16-20 számnál ipszilonnal.

b02

Az egyik utcatábla alatt azonban egy másik tábla is gondoskodik az összevisszaságról. Itt ipszilonnal szerepel a vezetéknév, míg felette i-vel. De mint azt az önkormányzatnál elmondták, látható, hogy a tábla nem a szokásos megjelenésű utcatábla, sem formailag, sem tartalmilag: az alsó egy tájékoztató-jellegű tábla, amit nem az V. kerületi önkormányzat helyezett ki. Ez vélhetően a társasház hozzájárulásával került ki, de annak helyesírása is megfelelő. Viszont amennyiben jelzést, panaszt érkezik az V. kerületi önkormányzathoz arról, hogy ez zavarja a tájékozódást, intézkedni fognak, tették hozzá.

De ki volt Báthory/Báthori István?

1533-ban született Somlyón, 1586-ban halt meg Grodnón.1571–1586 között erdélyi fejedelem, 1576–1586 között Lengyelország királya. Harcolt a Habsburg-terjeszkedés ellen, legyőzte a császári párt által támogatott Bekes Gáspár seregét a kerelőszentpáli csatában 1575-ben. Fejedelemségét gazdasági és politikai rend jellemezte, gyulafehérvári udvara reneszánsz szellemi központ volt. A lengyel rendek Miksa császárral szemben választották királyukká. Erdély kormányzását bátyjára, Kristófra hagyta, akinek halála után a fejedelemséget kormányzótanács és a Krakkóban működő erdélyi kancellária útján kormányozta. Lengyelországban megerősítette a központi hatalmat. Nagy tervét, Lengyelország, Magyarország és Erdély államszövetségét a Habsburgok és a törökök ellen, korai halála miatt nem tudta megvalósítani. (Forrás: Akadémiai Kislexikon)