Még mindig csalnak a ferencvárosi parkolóórák

2012.06.11. 08:21

2080 forint bírság után bírósági tárgyalás lett abból a parkolási büntetésből, amelyet azért kapott egy autós, mert egy perccel túllépte azt az öt perces türelmi időt, ami után már büntetnek a parkolóőrök. Mindez annak ellenére történt, hogy már jó ideje nem működnek pontosan a parkolóórák IX. kerületben. A parkolási társaság azt mondja, ha hibás az óra, nem pótdíjaznak.

A büntetés jogos lehetne, ha a pontosan járt volna a parkolóórába épített időmérő, és ha ugyanazt az időt mutatta volna, mint a parkolóőrnél. A IX. kerületi Haller utca 50. házszám előtt lévő parkolóóra azonban tíz percet siet.

Olvasónk beszámolója szerint 2011 februárjában miután leparkolt a Haller utca 52. előtt, elment megvenni a jegyet a nem messze lévő automatához. A férfi aztán nem ment vissza az autóhoz kitenni a jegyet, mondván, nem aggódik, mert ha meg is büntetik, a parkolási társaság ügyfélszolgálatára beküldi a parkolójegyet, mivel máskor is járt már így, és akkor a társaság elfogadta a jegy utólagos bemutatást. A férfi, amikor visszament az autóhoz megtalálta a szélvédőn a fizetési felszólítást, így másnap e-mailben elküldte a parkolójegy másolatát.

A parkolójegy és a parkolóőr által rögzített időpont között viszont hat perc különbség volt. A férfi hiába reklamált a Ferencvárosi Parkolási Kft. ügyfélszolgálatán, hogy a jegyet időben, a fizetési felszólításon szereplő 15.47 előtt vette, és nem telt el több mint öt perc a parkolás és a jegy megvásárlása között, de hiába, jegyén 15.53 perc szerepel. Mivel a férfi nem fizette be a 2080 forint pótdíjat, a díjtartozás 6560 forintra nőtt, amit a parkoló cég bírósági úton próbál most behajtani.

SZT 6540

A tárgyalás a napokban volt, amelyet a férfi elvesztett, annak ellenére, hogy bizonyítani tudta, az ominózus parkolóóra nem működik pontosan. A bíróságon felolvasta a korábban megjelent cikkeket a csaló ferencvárosi parkolóórákról, és egy jegyzőkönyvet is beadott, amelyet a tárgyalás előtti napon készített a Haller utcai órákról, ahol az problémás időmérő tíz percet sietett, de a másik kettő közelben lévő óra se járt jól: három, illetve öt percet siettek.

A bíróság ugyan elfogadta, hogy már tavaly rosszak voltak az órák, és hogy most is pontatlanok, de csak közvetett bizonyítékként ítélte meg, hogy 2011 februárjában is pontatlanok lehettek.

„Nem tartom elfogadhatónak, hogy a parkoló cég és az önkormányzat tudja, hogy pontatlan az órája, és mégis bíróságra megy behajtatni a jogtalan követelését a feltételezett egy perces időtúllépés miatt” – mondja a férfi, akinek a kétezer forintos bírság helyett már 42 ezer forintot kellene kifizetnie. A férfi most azt tervezi, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Máshol se működik rendesen

A csaló ferencvárosi parkolóórákról tavaly októberben már beszámoltunk. Akkor a Márton utca – Tűzoltó utca – Lenhossék utca – Vendel utca határolásánál található órákat néztük meg. Egyik se mutatta a valós időt. A Lenhossék utcai csak egyet, a Tűzoltó utcai kilencet, a Márton utcai pedig tíz percet késett, míg a Vendel utcai parkolóóra hat percet sietett.

A Márton utcai órát használat közben is leteszteltük, hogy vajon a jegyre is a rossz időt nyomtatja-e: 10 óra 2 perckor bedobtunk 80 forintot, amellyel fél órát lehetett volna parkolni. A kiadott jegyen azonban a jegyváltás idejeként nem 10 óra 2 perc, hanem 9 óra 54 szerepelt. A jegyen nem csak a jegyváltás ideje, hanem annak lejárata is fel van tüntetve. Esetünkben ezen 10 óra 32 percnek kellett volna szerepelnie, azonban a jegyen 10 óra 24 perc volt feltüntetve. Tehát a kifizetett 30 perc parkolás helyett valójában csak 20 perecet kaptunk a pénzünkért.

A pontatlan órák miatt akkor a Ferencvárosi Parkolási Kft. azt a tájékoztatást adta, hogy a kerületben található parkolóautomaták működését folyamatosan ellenőrizik, hiba esetén haladéktalanul javítják, és ez vonatkozik az automaták időmérőjének pontosítására is. „Amennyiben egy-egy parkolóautomata meghibásodását észleljük, a bejelentéstől számított maximum két órán belül a hiba elhárításra kerül” – állították. Viszont ha egyértelműen bizonyítható, hogy a parkolóautomata hibája miatt kap pótdíjat az ügyfél, és a hibáról előzetesen nem volt tudomása, eltekintenek a követeléstől. De arra hivatkozni, hogy rossz a parkolóóra, a pótdíjat ebben az esetben is beszedhetik, ugyanis vannak más fizetési módok, mint a mobilszolgáltatás vagy egy másik parkolóóra használata.

Csütörtökön újra megnéztük a korábban letesztelt órákat. Most a Márton utcai pontosan járt, a Vendel utcai négy, a Lenhossék utcai kettő percet sietett, a Tűzoltó utcai óra pedig öt percet késett. Felkerestük a fent említett Haller utca 50. előtt lévő órát is. A parkolóóra 13 óra 04 perckor 13.14 percet mutatott, azaz tíz percet, míg az azzal szemközit óra hármat sietett, a Haller utca – Telepy utca sarkán lévő pedig hét perccel mutatott többet a valós időnél.

A régi jobb

Az ügyben újra felkerestük a Ferencvárosi Parkolási Kft-t, akik ezúttal azt a tájékoztatást adták, hogy "a parkoló automata egy elektromos berendezés, sajnos igen ritkán előfordul, hogy meghibásodik. Ilyen esetben, az ügyfél, vagy a parkolóellenőr bejelentése alapján műszerészeink a lehető legrövidebb időn belül elhárítják a probléma okát."

Fekete László ügyvezető igazgató szerint a parkolóellenőrök az adott útszakasz ellenőrzése előtt a jegykiadó automatát megvizsgálják, hogy hibaüzenetet jelez-e, és a kijelzőn látható idő pontos óra, percet mutat-e. Amennyiben eltérést tapasztalnak, azt jelzik a diszpécserszolgálatnak, és az automata megjavításáig nem pótdíjaznak a helyszínen.

A kerületben az önkormányzat megbízásából ugyan voltak automatatesztelések, hogy azokat korszerűbbre cseréljék, de "minden esetben sajnos azt állapítottuk meg, hogy a régi automaták megbízhatóbbak az új gyártásúakkal szemben" – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Ferencvárosi Parkolási Kft-nél a kibocsátott fizetési meghagyások után hetente 20-30 eset alakul perré az ellentmondások miatt.