Nyomozók jártak a Városházán

2012.06.20. 12:17 Módosítva: 2012.06.20. 13:38

Házkutatást tartottak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a budapesti Városházán. Horváth Katalin Fanni szóvivő azt közölte: rendőrségi intézkedést tartottak, munkatársaik okirati bizonyítékokat foglaltak le az önkormányzat épületében. A szóvivő a házkutatás részleteiről, illetve arról, hogy milyen ügyben intézkednek, nem kívánt nyilatkozni. Az MTI úgy értesült, hogy a fővárosi Parking Kft. ügyében tartottak házkutatást a BRFK nyomozói.

Városházi forrásaink szerint a nyomozók végül a Városházáról nem vittek el semmit, a fővárosi önkormányzatnál a Parking Kft. Lajos utcai székházához irányították őket. Az MTI szerint a társaság új vezetősége talált olyan, 2010 októbere előtti iratokat, szerződéseket, amelyek ügyében később a főjegyző feljelentést tett, a BRFK gazdaságvédelmi osztálya pedig elrendelte a nyomozást. A rendőrök egy listával érkeztek a Városházára, hogy meghatározott dokumentumokat bekérjenek, majd a Parking Kft. óbudai irodájába mentek.

Tarlós István főpolgármester 2010-ben a parkolási társaság élére is új vezetőt nevezett ki Devecz Miklós, a korábban a Flextronicsnál, a MÁV-nál, a Hídépítő Zrt.-nél és egy cseh magán-vasúttársaságnál dolgozó menedzser személyében. Úgy tudjuk, Devecz Miklós feladata volt a cég korábbi ügyeinek átvilágítása is, amely lassan haladt.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly áprilisban arra hívta fel Tarlós István figyelmét, hogy tegyen feljelentést egy a Parking Kft-nél történt visszaélés ügyében. Budai szerint Vadai Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő férje, Egerfai József korábbi MSZP-s fővárosi képviselő 2009-ben több mint négymillió forintért adott tanácsokat a főváros százszázalékos tulajdonában levő Parking kft.-nek "a felszíni parkolási koncepcióval kapcsolatban". Felvetődött a gyanú, hogy valódi munkavégzés nem történt.

A főváros feljelentésére tavaly májusban az V. kerületi rendőrkapitányságon nyomozás is indult csalás és más bűncselekmények gyanújával. A nyomozás különböző tanulmányok elkészítése és beszerzése kapcsán ismeretlen elkövető ellen folyik.

A Parking Kft 2011-es átvilágítása után több polgári per indult és büntetőfeljelentés történt. A főváros 5 évre visszamenőleg követelt kártérítést a Danubius Hotels-szel szemben a margitszigeti északi parkoló jogellenes használata miatt.

Az Orczy téri parkolóház üzemeltetését alvállalkozásban a Safety Parking Kft végezte, ám a cég nem fizetett, ezért felbontották vele a szerződést és hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek ellene. A kár 156 millió forint. A vizsgálatok szerint az ügyek felvetik a Parking Kft. korábbi vezetésének jogi felelősségét is.

Cikkünk folyamatosan frissül.