Persányi maradt az állatkert vezetője

2012.06.20. 20:19

Persányi Miklóst, az intézmény eddigi vezetőjét nevezte ki a Fővárosi Állat- és Növénykert élére a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A képviselő-testület egyhangú szavazással, vita nélkül döntött arról, hogy a következő öt évben is Persányi Miklós vezetheti az állatkertet.

A főigazgatói posztra beérkezett pályázatok véleményezésére szakértőként kérték fel, többek között Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, Csányi Vilmos etológust és Fehér Györgyöt, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatóját.

Az intézményt 1993 óta igazgató szakember még a pályázat benyújtásakor elmondta, hogy terveiben a jövőben is dinamikusan fejlődő állatkert koncepcióját vázolja fel.

Persányi Miklós eddig háromszor pályázott az igazgatói posztra, minden alkalommal sikeresen. A főigazgató eddigi tevékenységét értékelve korábban kifejtette: mintegy tízhektáros területén a városligeti intézményt sikerült jó állatkertészeti és műemlékvédelmi állapotba hozni, a gyűjtemény sokfélesége és értéke kimagasló, ennek a jelentős nemzeti értéknek a megtartása és üzemeltetése már önmagában is szép feladat lenne, de a következő időszakban komoly új teendők is vannak.

Az idén négy európai uniós projekt fejeződik-fejeződött be. Májusban üzembe állították az intézmény legnagyobb beruházását, a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegyet, az élet múzeumát, ahol mintegy háromezer négyzetméteren 17 teremben különleges kiállítási területet alakítanak ki. Itt eleven állatok bemutatói, óriás állatok modelljei, különleges ősmaradványok, élő kövületek, elképzelt földönkívüli életformák, kalandos játékok, interaktív kiállítások, 3D-s mozi és szimulátoros vetítőterem alkot egyedülálló rendszert.

Megvalósul a főkapu épületegyüttesének rekonstrukciója, valamint a növénygyűjtemény és az élőhelyek megőrzésére irányuló projekt is, amelynek keretében gyarapítják a gyűjteményes szempontból fontos növények arányát és esőszüretelő rendszert létesítenek.

Létrejön továbbá az a megújuló energetikai projekt, amelynek keretében az állatkert újonnan kiépített távfűtési rendszerébe kötik a Széchenyi fürdőből származó, eddig veszendőbe ment termálhőt, így javítják az állatházak fűtését, sok ezer köbméter gázt takarítanak meg és milliókkal csökkentik a gázszámlát.

Persányi Miklós márciusban kitért a főpolgármester azon bejelentésére is, amely szerint az állatkert szomszédságában lévő Vidámpark területét a szezon lezárultával a jövőben az

állatkert kaphatja meg. A ráfizetéses Vidámparktól visszakapott területtel megoldódhat a nyomasztó területhiány, és a családokat szolgáló egyesített park a legnagyobb kulturális attrakcióvá fejlődhet Közép-Európában.

A műemléki játékok - hullámvasút, körhinta, barlangvasút - itt maradnának, sőt Persányi Miklós az állatkerti programba való integrálásukról gondolkodik. A főigazgató koncepciója szerint a játékok részeivé válnának egy jövendőbeli családi "meseparknak", amelyben a magyar állatokat testközelben felvonultató kiállításokat a magyarság mesevilágával ötvöznék érdekes interpretációban. A magyar mesepark mellett pedig a Pannon térség ősvilági élővilágnak bemutatása lenne a nagyvonalú kiállítások témája.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az utóbbi másfél évtizedben dinamikusan fejlődött, s mára az ország legnépszerűbb kulturális-turisztikai attrakciójává vált. A legutóbbi években is a városvezetés és a közönség folyamatos támogatását élvezte az intézmény. Boldog lennék, ha a felhalmozott tapasztalatot, tudást, széles körű nemzetközi kapcsolatokat felhasználva továbbvihetném az általam kialakított jól működő rendszert - fejtette ki a főigazgató korábban.