Titkosak a pesti melegolimpia helyszínei

2012.06.21. 15:32 Módosítva: 2012.06.21. 15:33

Jövő héten kezdődik Budapesten a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű sportolók versenye, de a szervezők biztonsági okokra hivatkozva nem mondják meg a több ezer nézőt vonzó melegolimpia helyszíneit.

Június 27. és július 1. között Budapesten rendezik meg a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű sportolók nemzetközi sportversenyét, a 14. Eurogamest. Az eddigi tapasztalatok szerint a melegolimpiák mintegy 10-12 ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzottak. A budapesti rendezvényre is mintegy tízezer embert (3 ezer sportolót, 2 ezer kísérőt és 5 ezer látogatót) várnak a szervezők.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ötnapos eseményt lebonyolító Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) a hazai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sportszervezetek alapítójaként 2009-ben pályázta meg a nemzetközi melegolimpia budapesti rendezését.

Az idei melegolimpián 18 sportágban (például foci, asztali tenisz, birkózás, kerékpározás, kosárlabda, bridzs, tánc vagy petanque) indulhatnak a résztvevők. A szervezők adatai szerint eddig 3 ezer sportoló regisztrált, ennek 90 százaléka külföldi. A sporteseményekkel párhuzamosan más rendezvények, konferenciák és bulik is lesznek.

02
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban a tervezett helyszínek között felmerült a Budapest Sportaréna, a SYMA-csarnok és a  Margitszigeti Atlétikai Centrum is, azonban a szervezők biztonsági okokra hivatkozva a csütörtöki sajtótájékoztatón sem árulták el, hogy hol lesznek ezek az események.

Az Eurogames oldalán sportágakra lebontva részletes leírás is szerepel az olimpián meghirdetett számok többségéről, konkrét helyszínek azonban itt sincsenek feltüntetve. Például a túrasportoknál a Dunakanyar környéki helyek, az kerékpározásnál pedig a Budapest környéki helyek vannak megjelölve, a labdarúgó kupa helyszíne alatt pedig az alábbi ismertető szerepel: "Budapest egyik meghatározó Labdarúgó Klubjának a stadionjában. Megközelítése könnyű és egyszerű. A város zajától, szmogjától mentes sportközpont nagyszerű kikapcsolódást nyújt a sportolni vágyóknak."

Az olimpia központi helyszínét viszont elárulták: a Dürer Rendezvényközpont területén lesz. Mindenkinek, aki sportolóként vagy nézőként részt akar venni az eseményen, itt kell regisztráltatnia magát, és itt mondják meg, hogy az adott sportesemény hol lesz.

Nem a botránykeltés a cél

László Gábor, a Eurogames nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón elárulta, azért vágtak bele az eseménybe, mert a 2004-es müncheni Eurogamesen azt látták, hogy amellett, hogy egy ilyen sportrendezvény össze tudja hozni az LMBT tagjait, az esemény szerves része tud lenne egy városnak. „Szeretnék megmutatni, hogy Budapest mennyire jó város, illetve szeretnék Magyarországot jobbá tenni, és egy élhetőbb országért tenni” – tette hozzá.

Zsíros Mihály, sportmenedzser, a melegolimpia egyik előkészítője személyes véleményét elmondva ugyancsak annak adott hangot, hogy a sport az egyik legjobb eszköz a kisebbségi csoportok integrálására, és segíti megszüntetni az előítéleteket. „Szeretnének tenni a diszkrimináció ellen is, hiszen a melegek is olyan sportolók, mint bárki más. Sehol sem lehet rendezni olyan eseményt, ami mindenkinek tetszik, így az Eurogamesnek is vannak ellenzői, de nem célunk a botránykeltés, aki pedig akarja, el tudja kerülni az eseményt” – mondta.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó volt szóvivője magánemberként segíti a projekt kommunikációját. Mint elmondta, az esemény nem kis hasznot hoz, ugyanis a szervezők úgy számolnak, az ötnapos esemény1,5-1,8 milliárd forintos bevételt jelent a fővárosnak.

A budapesti melegolimpia semmilyen állami támogatást nem kapott. Horti felolvasta Tarlós István főpolgármesternek azt a levelét is, amelyet Klaus Wowereit berlini polgármester kérésére írt tavaly szeptemberben. Ebben Tarlós István annak adott hangot, hogy főpolgármesterként és magánemberként a képviselt életformától és a rendezvénytől elhatárolódik, így azt támogatni sem tudja. Horti szerint Tarlós István magánemberként elhatárolódhat, de főpolgármesterként ez már problémás, hiszen nem önmagát, hanem a város lakosságát képviseli.

Felkészültek

Mivel szűkösek voltak az anyagi keretek, nem szokványos kommunikációs eszközöket használtak az olimpia népszerűsítésére és a melegek elfogadására. A célközönséget olyan álhírek terjesztésével próbálták megszólítani, mint például az első meleg légitársaság, a Fresh Air! elindulásáról szóló videó.

Szekeres Dóra szervező arra az újságírói kérdésre, hogy fel vannak-e készülve a versenyzők és a rendezvényre látogatók biztonságának garantálására, azt mondta, hogy igen, mivel egyrészt a rendőrség is segíti a munkájukat, és a saját biztonsági emberek mellett az önkénteseket is kiképzik az esetleges atrocitások kezelésére.

Az eseményt a Londoni Olimpia és Paralimpiai Játékok Szervezőbiztossága is támogatja. A magyar politikusok közül biztosan ott lesz Göncz Kinga, szocialista EP-képviselő is, aki a támogató levele mellett a megnyitó eseményen is részt vesz. A politikai pártok közül pedig a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika és az MSZP is támogatásukat adták.