Van vízszolgáltatás, hajnalban indul a tömegközlekedés

2012.07.02. 00:40

Vasárnap estére már minden lakásban volt vízszolgáltatás a XI. kerületi Szent Gellért tér környékén, közölte vasárnap éjjel Kossa György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK közlése) szerint éjféltől helyreállt a közösségi közlekedés a Bartók Béla úton, az éjszakai buszok menetrend szerint jártak.

A főigazgatóság tanácskozott az összes érintett szolgáltatóval annak érdekében, hogy hétfő reggel 6 órára minden környékbeli lakásban helyre tudják állítani a víz-, gáz- és áramszolgáltatást, és hogy a Gellért-téren és környékén megindulhasson a gépjárműforgalom, mondta a főfelügyelő.

A felszíni hordalék eltakarítása reggelre befejeződik. Az eltört főnyomóvezetékeket a hét folyamán cseréli ki a vízművek, eközben az ivóvízellátás zavartalan lesz a környéki lakásokban.

Hétfő reggeltől a Bartók Béla úti villamosjáratok (18, 19, 41, 47, 49), illetve a 7-es és 173-as buszcsaládok is a megszokott rend szerint közlekednek. Károsodása miatt a BKK lezárta a forgalom elől a Budafoki utat a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között, a helyreállítási munkák hétfőn megkezdődnek. A lezárás a 86-os busz vonalát érinti, ez a busz ezért hétfőn üzemkezdettől továbbra is terelt útvonalon, a Szent Gellért tér-Műegyetem rakpart-Irinyi József utca útvonalon közlekedik mindkét irányban. Két mellékutca, a Csíky utca és az Orlay utca szintén jelentősen károsodott, így egyelőre azokon sem haladhat a közúti forgalom.

A pincékbe betörő víz miatt vasárnap délután négyszáz lakást ideiglenesen el kellett hagyniuk lakóiknak, majd statikus megvizsgálta az épületek állagát, és megállapította, hogy egyik épület sem károsodott, így a lakók visszaköltözhettek.

Vasárnap délután egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el a Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. előtt. Több mint egy órán át ömlött a víz,  mire sikerült elzárni a vezetéket. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. A környéken teljesen megállt a forgalom, a rendőrség lezárta a környéket. Semmilyen tömegközlekedési eszköz nem járt a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A szakvélemények szerint nem keletkeztek statikai károk az épületekben és az útpályában a budapesti Szent Gellért tér környékén, közölte hétfő reggel a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Kisdi Máté. Hozzátette: a 4-es metró kivitelezői és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság később intézkedik az épülő állomásra betört víz eltávolításáról. Az éjszakai óráktól elkezdték kiszivattyúzni a lakóépületek pincéiből a vizet, ez a munka még jelenleg is tart. Reggelig több mint ötven tűzoltó dolgozott váltásos rendszerben.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a csőtörést, az eset okainak kiderítésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakemberei foglalkoznak, közölte a Fővárosi Vízművek eseménymenedzsere, Gombaszögi János. Azt mondta: ez egy hosszú, komoly vizsgálat, akár egy hónapos is lehet.