Tarlós újraosztaná az iparűzési adót

2012.07.13. 08:52 Módosítva: 2012.07.13. 08:58

Tarlós István főpolgármesternek megígérték, hogy a kormány és a főváros ismét együtt mozog majd, mint a régi szép időkben – írja a Népszabadság. Azt még nem tudja, hogy dugódíj híján miből finanszírozzák a BKV-t jövőre, az iparűzési adó újraosztását tartaná a legjobb megoldásnak.

Mint mondta, soha nem volt dugódíjpárti, „egyáltalán nem fáj” az elvetése. „Az viszont annál inkább, ha a BKV működését jövőre nem tudnánk finanszírozni. Budapesten nem állhat le a közösségi közlekedés. A fővárosnak azonban nincs elég pénze ehhez” – tette hozzá Tarlós, akinek a fővárosi forrásmegosztás áthangolása lenne a legszimpatikusabb.

Véleménye szerint ha az iparűzési adóból a jelenlegi 47 százalék helyett lényegesen többet kapna Budapest – akár a közösségi közlekedésre fordítás kötelezettségével –, akkor hosszú távra megoldódna a BKV finanszírozása. „Ez több szempontból is kedvező. Nem terhelné tovább sem a vállalkozói szférát, sem a lakosságot” – közölte a főpolgármester.

Tarlós István szerint a budapestiek nem ússzák meg a dugódíjat, hiszen az része a 4-es metró uniós támogatási szerződésének. Arról, hogy megkezdődött-e már a puhatolózás az uniónál a dugódíj kiváltásáról, azt mondta: ebben közös állami-fővárosi fellépésre van szükség, és már egyeztetett a dugódíj utáni helyzetről Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.

Arra a kérdésre, hogy mikor adják át a 4-es metrót, ezt válaszolta: „augurnak vagy haruspexnek néz engem? Mert madár- vagy béljósnak kellene lennem ahhoz, hogy ezt megmondjam”.