Brutálisan kitépték a fémkorlátot a Baross téren

2012.07.18. 16:37

Brutális módon tépték ki a Baross téri aluljáró fémkorlátját a fémtolvajok a napokban. A rendőrség nyomoz, de a térfigyelő kamerák nagyobb része nem működött. Az aluljáró a metróépítés óta hajléktalan szállásként és illegális vécéként üzemel.

16123917 65f162928abd19b497cbbbc3074bc0b1 xl
Fotó: Indafotó

A jelenségre az Urbanista blog hívta fel a figyelmet. A blog egyik olvasója azt írta: "Ha van egy kis időd, akkor sétálj el a Baross térre, a Rákóczi út sarkánál, a K&H bank előtt, látni fogod, hogy több helyen lopják a fémeket a föld alatti átjáró lejárati részén. Az üvegeket széttörik, majd kifeszítik a fém dolgokat, brutális rombolást végezve. Az egyik lejáró felét már szétlopták kicsit feljebb. A térfigyelő kamera a Baross tér és Rákóczi út sarkánál mindent vesz, mégsem csinálnak semmit..."

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy folyik-e nyomozás, és hogy mit láttak a térfigyelő kamerák. A válasz szerint az ügyben a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitánysága rongálás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A kamerákról nem kaptunk tájékoztatást.

Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy a közelben lévő három kamera közül kettő nem működik, egyet (a szállodáét) nem néz senki. Ennek a képeit kikérik a rongálás felderítése érdekében.

A területet kezelő Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az aluljárót már nem először rongálták meg az elmúlt egy hónapban. Először a teljes közvilágítási rendszert tették tönkre, majd a korlátból is elloptak elemeket.

A BKK a mostani rongálással kapcsolatban kedden feljelentést tett a rendőrségen. A helyszínelést aznap lefolytatták.

Mint megtudtuk, az aluljáró nagyon kis forgalmat bonyolít le. Leginkább hajléktalan szállásként és illegális vécéként használják. A Baross tér felszínrendezésével az aluljáró várhatóan az idei évben megszűnik, de megfontolják, hogy esetleg előbb lezárják.

A BKV kábelét is lopják, megint kimaradt a HÉV

Szerdán két kiemelten fontos vonalon is kábellopás történt, áll a BKK közleményében. A 3-as villamos vonalán, illetve a H7-es (Csepeli) HÉV vonalán történt kábellopások több tízezer ember közlekedését nehezítették meg, emellett a Budapesti Közlekedési Központnak és a BKV-nak több mint 3 millió forintos kárt okoztak.

A H7-es vonalon a tápkábeleket megrongálták, a tolvajokat minden bizonnyal megzavarták, ezért nem tudták elvinni a már levágott, majd feldarabolt vezetéket. A rongálás miatt hajnal óta a Boráros tér és a Csepel, Szent Imre tér között csak egy vágányon tudnak közlekedni a vonatok, a megszokottnál sokkal ritkábban.

A 3-as villamos vonalán a Bihari úti szakaszon loptak el mintegy 60 méternyi kábelt a tolvajok. Ezért üzemkezdettől hajnali 6 óráig, két órán keresztül kellett autóbuszokkal pótolni a villamosokat egy szakaszon.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szoros együttműködésben próbálja visszaszorítani a kábellopást, a kábeltolvajok aktivitása azonban sajnálatosan egyre növekszik Budapesten.