Csődbe mehet egy díszpanelház a Havannán

2012.08.26. 23:38

Egyre nagyobb bajba kerül a bevállalt panelfelújítás után a Csontváry u. 30-38. szám alatti panelház a Havanna lakótelepen. A felújításra hitelt vett fel a társasház abban bízva, hogy a megtakarításból fedezni tudja a részleteket, de a törlesztés mellett már a közös költség kifizetése is nehézségekbe ütközik. A lakók az önkormányzati közös képviselő tehetetlenségét emlegetik, az önkormányzat szerint a tulajdonosok sokszor inkább gonoszságból, mintsem őszinte aggodalomból támadnak.

„Én az alábbi lakások egyikében élek és mondhatni a helyzetünk lassan kezd kilátástalan lenni    – írta lapunknak az egyik lakó. – A TH18 a közös képviselet, amely az önkormányzat alvállalata, véleményem szerint mindent elkövet, hogy a házat csődbe tegye. Próbáltunk rendkívüli közgyűlést összehívni, amit semmibe vesznek, hiába a törvény, tudomást sem vesznek róla. Próbáltuk őket leváltani, de egész egyszerűen úgy viselkednek, mint akikre a társasházi törvények nem érvényesek. A ház még nincs befejezve, a vállalkozót, akinek teljes körű szerződése van a házra, le akarják cserélni egy másikra, aki pedig erdélyi vállalkozó, és ugye a jelenlegi kormányzat állítólag őket támogatja. Nem hívták le az állami támogatást és lassan a határidő is lejár, hogy megtegyék. Hibák sorozatát halmozzák. A 2011-es évi elszámolás még nem készült el, mert igazán elkészíteni sem tudják, mert mindenkit kirúgtak, akik a ház ügyeit intézték, ráadásul úgy, hogy egy ekkora beruházásnál el sem számoltatták."

Tízéves megtérülés?

A három nagy Havanna lakótelepi társasház hőszigetelése, és az egyik ház fűtéskorszerűsítése 2009 végén kezdődött. A beruházás 1 037 lakást és 2 600 lakót érintett. A munka közel 600 millió forintos költségének 75 százalékát támogatja az EU. A lakók összesen 176 millió 360 ezer 700 forintos önrésszel járultak hozzá a korszerűsítéshez. Az akkori számítások szerint tíz év alatt térülne meg a lakók költsége.

Megkerestük a XVIII. kerületi önkormányzatot, ahol a TH18 Kft.-t azzal védték, hogy a cég ügyel a törvényes működésre a társasház esetében. Eszerint így történt mostanában is, amikor a tulajdonosok kisebbsége által összegyűjtött aláírások kapcsán nem tartottak eddig közgyűlést, mert az aláírásgyűjtő íven szereplő kérés nem felelt meg a törvényi követelményeknek. Két ilyen eset is történt az elmúlt időszakban. Idén már volt egy közgyűlés, 2012. január 19-én, amelyen néhányan a TH18 Kft. leváltását szorgalmazták volna, azonban a megjelent tulajdonosok több mint kétharmada nem így döntött. Tehát nemhogy leváltottak a TH18 Kft.-t, hanem megerősítettek közös képviseleti feladatukban, amiről jegyzőkönyvek is készültek, írta az önkormányzat sajtóirodája.

A felújított Csontváry 30-38. (Forrás: panelhoszigeteles.eu)
A felújított Csontváry 30-38. (Forrás: panelhoszigeteles.eu)

Az önkormányzat szerint az elmúlt hónapokban a kft azon dolgozott, hogy a korábbi vezetők elhibázott döntései miatti válságos anyagi helyzetéből a társasházat kihozza, és a gazdálkodását rendbe tegye. A társasház helyzete azért alakult így, mert 2009-től olyan pályázatokon indult, és olyan munkákat rendelt meg, amelyekre nem volt anyagi forrása. A 2009-es gazdálkodásáról szóló független könyvvizsgálói jelentés szerint 7 millió forint felett volt a közüzemi díjtartozás, ennek ellenére  a tulajdonosok közössége  vállalta a pályázatokon való részvételt, amelynek jelentős önerő is része volt. Ráadásul volt olyan része a pályázatnak, amelyet abban az esetben is vállalt, amennyiben a pályázatokon nem nyer egyetlen fillér támogatást sem. Ilyen volt a nyílászárók cseréje, ami csak önmagában több mint 120 millió forintba került.

A sajtóiroda válasza szerint a vállalásokhoz szükséges anyagi fedezetet nem biztosította a társasház, illetve minden fizetendő tételt hitelből rendezett. Jelenleg már nem csak az üzemeltetéssel kapcsolatos költségeket kell teljesítenie, hanem a hiteleket is törlesztenie kell, amire nincs elég fedezete, vagyis forráshiányos. Ezt a helyzetet orvosolandó hozott a ház 2012. június 18-án egy döntést arról, hogy a tulajdonosok részletekben fizetik meg rendkívüli közös költség címen azt az összeget, amelyből lehet majd rendezni az addig felhalmozott hátralékaikat. A részletfizetés, illetve az önkormányzat segítsége révén sikerült elérni azt is, hogy az ELMÜ nem kapcsolta ki a társasházat a szolgáltatásából, de sajnos vannak ma is olyan tulajdonosok, akik ezt nem veszik elég komolyan az önkormányzat szerint.

A probléma megoldásában nagy szerepet vállalt maga az önkormányzat is, amely nemcsak a TH18 közvetett tulajdonosa, hanem a társasházban közvetlen tulajdonnal is rendelkezik – csaknem 15%-kal, ami 44 lakást és több üzlethelyiséget jelent.

Forrás: panelhoszigeteles.eu
Forrás: panelhoszigeteles.eu

Az önkormányzat azt állítja, hogy az erdélyi vállalkozót a TH18 Kft. nem cserélte le, még annak ellenére sem, hogy a munkáját valóban nem fejezte be határidőre. Ugyanis csak a vállalkozó munkájának befejezése után lehet lehívni az állami támogatást, ezért a TH18 Kft. a szerződés teljesítésére próbálja rászorítani a vállalkozót. A pályázati pénzt csak abban az esetben lehet lehívni, amennyiben a pályázatban szereplő vállalást maradéktalanul teljesítette a ház, és azt a pályázatot elbíráló hatóság is jónak ítéli meg. Ez még nem történt meg, de a kft. folyamatosan kapcsolatban van az érintett hatósággal annak érdekében, hogy a pályázatban kiírt feltételeket tudja teljesíteni a ház.

A 2011. évről szóló beszámolót a TH18 Kft. ugyan elkészítette, amelyet azonban nem tárgyalt érdemben a közgyűlés. A tulajdonosok maguk közül választottak levezető elnököt, aki a kialakult káosz helyzetet nem tudta kezelni a közgyűlésen, így sajnos egyetlen érdemi döntés sem született, írja a sajtóiroda.

A társasház mindennapos ügyeit most olyan tapasztalt kolléga vette át, aki korábban a Csontváry u. 30-38. társasház ügyeivel is foglalkozott, és több éve a TH18 Kft. munkatársa, villantotta fel lapunknak a reménysugarat a kerületi sajtóosztály. Nem elbocsátás történt. Azért kellett átvenni az ügyeket, mert a napokban sajnos önszántából kilépett kolléga éppen az ilyen és ehhez hasonló tulajdonosok sokszor sokkal inkább gonosz, sem mint őszinte aggodalmából fakadó megkerülései és támadásai miatt nem tudott érdemben dolgozni, lebbentette fel végül fátylat az önkormányzat az általa vélelmezett csúnya igazságról.

Frissítés:

Frissítés: Megszólal az erdélyi vállalkozó

Lapunkat megkereste Orbán Zoltán, a lakók és az önkormányzat által is emlegetett erdélyi vállalkozó, aki elmondta, hogy álláspontja szerint (és a számvizsgálók szerint is) a társasház jelenlegi helyzetéért egyértelműen a TH18 Kft okolható.

Orbán Zoltán közölte, hogy 2010-ben a munkák 95 százalékát befejezték. A fennmaradó 5 százalékot azért nem, mert 2012 tavaszal kiderült, hogy a támogatási szerződést még nem is írták alá, sőt még most sincs aláírva. Mivel a ház több tízmilió forinttal tartozik Orbánnak, így azt a kitételt tette, hogy addig nem végzi el a fennmaradó munkát, amíg a szerződés nincs az államal aláírva, mert csak így biztosított a munka kifizetése.

A vállalkozó szerint augusztus folyamán elindult egy egyeztetés a TH18 vezetésével és úgy látja, talán most valami megmozdult a szerződéskötés èrdekeben. "Én azt mondtam, amikor az aláírt támogatási szerződést látom, 2 héten belül kész az elmaradt munka.", írta lapunknak. Végül hozzátette: az állami szerződés és az állami pénz nélkül nemcsak a társasház megy csődbe, hanem az ő cége is.

A Havanna 35 éve

A Havanna lakótelep építését 1977-ben kezdték el. A Fővárosi Tanács beruházása akkor ötmilliárd forintba került; ebből a pénzből 5600 lakás építésére futotta. Rekordgyorsasággal, egy év alatt felhúzták az első házakat, és 1978-ban beköltöztek az első lakók. A lakótelepnek a következő évtizedekben egyre rosszabb híre lett. Egy 2006-os felmérés szerint a legnépszerűbb budapesti lakótelep a Pók utcai és a Gazdagréti volt, a legkevésbé pedig a Havanna lakótelepet kedvelték a megkérdezettek. 2002-től több hullámban elkezdték kiépíteni a térfigyelő rendszert a területen, ennek köszönhetően visszaszorult az utcai bűnözés. Ma már a lakáshirdetésekben is megjelenik a térfigyelő kamera, értéknövelő elemként.