Jogerős a Várbazár terve

2012.08.31. 10:52

Jogerősek augusztus 28 óta a Várbazár engedélyezési tervei, írja a látványterveket készítő ZOA a honlapján. Megbízóik hozzájárultak ahhoz, hogy bemutathassák a ZOA által készített látványterveket, amelyek az engedélyezési dokumentáció részét képezték.

A tervvel kapcsolatban rengeteg elemzés és kritika napvilágot látott, ezért csak egy rövid összefoglaló: A KÖZTI elképzelése szerint a Várbazár külsőre eredeti formáját kapja vissza. A déli bazársor mögött – az eredetivel mindenben megegyező kertek alatt – egy új mélygarázs és konferenciaközpont lesz, az északi bazársor fölött (Öntőház-udvar) pedig egy teljesen új park épül.

A kormány augusztus eleji ülésén hagyta jóvá a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat. A kormányhatározat szerint a Várkert Bazár felújításával és hasznosításával lehetőség nyílik egy, a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére.

A beruházás révén új turisztikai szolgáltatásokkal bővül a főváros kínálata. Kiépítik az ennek működtetéshez szükséges alapinfrastruktúrát, a létesítményhez közvetlenül kapcsolódó üzleti szolgáltatások fejlesztése pedig új munkahelyeket teremt.

7985 négyzetméter nagyságú épületet újítanak fel, 4867 négyzetméternyi új épület építenek, valamint 13 215 négyzetméter nagyságú kertet és udvart alakítanak ki, ami - a létrehozandó hét turisztikai szolgáltatásnak is köszönhetően - évi 250 ezer látogatót vonzhat az Ybl Mikós által tervezett műemlékhez.

A Várbazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen földalatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek, és igényes zenés helyek létesülnének.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) márciusban azt közölte, hogy a kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését; a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. lett; az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás ősszel indul és várhatóan 2014 márciusára fejeződik be.

A Világörökség részét képező komplexum 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike.