Több kerületet kicsinált az extra hangos buli

2012.09.04. 10:57 Módosítva: 2012.09.04. 12:35

Tarlós főpolgármester nyílt levélben fenyegeti a Műjégpálya igazgatóját, a környékbeli lakók tombolnak a szombat estétől vasárnap hajnali ötig tartó, extrém hangos buli miatt. De a béna jogszabályok miatt semmit sem lehet tenni, ha valaki már megkapta az engedélyt egy ilyen rendezvényre.

Olyan brutális volt a hangerő az OSG nevű extrémsport-fesztivál afterpartyján a hétvégén, hogy egy a helyszíntől jó másfél kilométerre, Zuglóban lakó ügyvéd már este fél tizenegykor megpróbálta felhívni a Műjégpályát, hiába. Mivel az esemény reggel 5-ig tartott, kényelmesen volt ideje rendőrt hívni, ám a rendőrök azt mondták neki, hogy nem tehetnek semmit, mert a partinak megvan az engedélye, nekik pedig nincsenek mérőműszereik.

A hangerőt jól jellemzi, hogy a Blikk cikke szerint az onnan 4 kilométerre eső Egressy úton, illetve a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren sem tudtak aludni a lakók.

A probléma az, hogy az engedélyt a kerületi jegyző vagy a hatósági osztály adja ki, de az esemény közben az engedélyező hatóság már elérhetetlen, a hangerőt senki sem ellenőrzi, a rendőrség pedig nem léphet, ha rendben vannak a papírok - magyarázta az érintett ügyvéd. A jogszabályi háttér rossz - foglalta össze végül a lényeget.

Zuglói lakosok egy csoportja ezért nyílt levélben fordult a kerület polgármesteréhez. Ebben többek között azt kérdezik Papcsák Ferenctől, hogy ki és milyen jogszabályok alapján engedélyez hajnali öt óráig (és egyáltalán este tíz óra utánig) tartó szabadtéri koncertet Budapest szívében. Arra is kiváncsiak, hogy ki ellenőrzi, hogy a hangerő az engedélyezett határon belül marad-e a rendezvény teljes ideje alatt, illetve arra, hogy a rengeteg lakossági bejelentés ellenére miért nem léptek semmit szombatról vasárnapra virradóra. A levél utal arra, hogy ez az extrém fesztivál nem kirívó eset volt, mert a Városligetben és környékén évek óta működnek egész éjjel dübörgő szabadtéri helyek.

Az ügy Tarlós főpolgármestert is felbosszanthatta, ugyanis gyakorlatilag megfenyegette a Mújégpálya igazgatóját, méghozzá nyílt levélben. Az írásból kiderül, hogy személyesen is felvették azért a kapcsolatot, hiszen Tarlós múlt időben számol be arról, hogy arra utasította Bartha Lászlót, hogy soha többé ne engedélyezzen ilyen szabadtéri zenés rendezvényt a pálya területén. Aztán mégis azt írja, hogy "Amennyiben ez mégis megtörténne: állásából felmenti annak ellenére, hogy semmilyen szabályt nem sértett a rendezvény."

A szervezők sajtósa az Indexnek azt mondta, hogy három hónapos procedúra után kapták meg az engedélyeket, és az abban foglalt határértékeket a buli közben egyszer sem nem lépték át. Sőt, miután környékbeli lakók bejelentést tettek a rendőrségen, fél 12 táján felére csökkentették a hangerőt. A sajtós azt is kiemelte, hogy aznap este két másik, tőlük független, zajjal járó rendezvényt is tartottak a Ligetben.