Tarlós le akarta fokozni Vitézyt

2012.09.16. 13:04

Az Index információi szerint a Fidesz fővárosi frakciója előtt kellett magyarázkodnia Tarlós István főpolgármesternek amiatt, hogy miért akarta elmozdítani a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről Vitézy Dávidot. Tarlós István szerint nem volt eltávolító szándéka, csak jó ötletnek tűnt a szakmai és a vezetői pozíciók ideiglenes szétválasztása. A kérdés végül eldőlt: Vitézy vezérigazgató marad, de nem azért, mert a frakció hisztériázik.

A múlt heti fővárosi közgyűlés előtt szerdán délután zárt ajtók mögött tartott találkozón kiderült, hogy minden korábbinál jobban elmélyült a főpolgármester és a Fidesz-frakció közötti ellentét.

Az elmérgesedett összecsapás előzménye az volt, hogy a BKK-t vezető Vitézy Dávid jelzést kapott arról, hogy a főpolgármester meneszteni akarja. Fideszes forrásaink szerint a piszkos munka elvégzésével Pető Györgyöt bízta meg. Vitézy azonban nem állt kötélnek, és inkább a Fidesznél keresett és talált támogatást.

A párt politikusainak fellépéséből szerdára, a frakcióülés kezdetére Tarlós számára is világosság válhatott, hogy Vitézynek a helyén kell maradnia.

A Fidesz György István főpolgármester-helyettes vezetésével kiállt Vitézy mellett, sőt az követelte Tarlóstól, hogy váljon meg két kulcsemberétől, a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgytől, valamint az exfideszes tanácsadójától, Mitnyan Györgytől. Úgy tudjuk, a képviselő-testület azt is beígérte, hogy csökkenti Tarlós fővárosi cégek menedzsmentjére vonatkozó kinevezési jogait.

Tarlós István lapunknak elmondta, úgy gondolta, hogy Vitézynek a belső cégvezetés dolgában még van tanulnivalója. Ezért jó ötletnek tűnt a BKK szakmai és a vezetői pozíciónak ideiglenes szétválasztása. Felvetődött, hogy Vitézy általános vezérigazgató-helyettes legyen, széles szakmai szabadsággal.

Döntés végül nem született erről, sőt a főpolgármester szerint valójában eltávolító szándék sem volt. Számít Vitézy Dávidra, közlekedésszakmai értelemben nagyon jól megértik egymást, és személyi ellentét nincs köztük. Tarlós közölte: eldőlt, hogy Vitézy marad a helyén, de nem azért, mert a frakció hisztériázott.

Tarlós István azt is elmondta, hogy vannak viták közötte és a képviselőcsoport között, szavai szerint jelenleg „megbeszélésben van a frakcióval”. Elismerte, hogy néha kicsit élesebben fogalmaz, mert mint mondta: "nem a belvárosi piperkőc szalonokban nőttem fel".

A főpolgármester jelezte, hogy érzi az ellenérzéseket két emberével, Petővel és Mitnyannal szemben. Ezt Pető György előéletének ismeretében (Pető többek között szocialista képviselő volt Óbudán - szerk.) részben érteni véli. Mitnyan esetében viszont értetlenül áll azelőtt, hogy a Fidesz volt XII. kerületi polgármesterét és korábbi városházi képviselőjét miért érik politikai támadások a mostani frakció részéről.

Tarlós az üggyel kapcsolatban végül kifakadt: alig hogy felvetődik egy gondolat, azt a sajtó másnap már kész tényként, a lehető legszélsőségesebb verzióban tálalja.

Megkerestük az ügyben György István főpolgármester-helyettest, aki szerint a frakció és a főpolgármester párbeszédet folytat jelenleg az elmúlt 2 év működésének az eredményeiről, a közelmúlt történéseiről, de ez a párbeszéd most nincs abban a fázisban, hogy nyilatkozni lehetne róla. György szerint október elejére születhetnek eredmények belőle.

Megkérdeztük Németh Zoltán frakcióvezetőt is, aki elmondta: nem látja szükségesnek, hogy a frakció vitáit a sajtóban tárgyalják meg.

Újrakezdődik a politikai szkanderezés?

Tarlós István elképzelése Vitézy Dávid pozícióváltásáról első pillantásra furcsának tűnhet, hiszen sokak szemében Vitézy már hosszabb ideje Tarlós egyik alapemberének számít. Tarlós még ellenzéki frakcióvezető korábban támogatta, hogy az akkoriban még nagyon fiatal VEKE-szóvivő a BKV felügyelőbizottságának a Fidesz által delegált tagja legyen. A választások után a BKV szerepköreinek jelentős részét átvevő BKK élére komolyan fel sem merült másnak a neve, mint Vitézyé.

Vitézy az elmúlt két évben nagyobb hibát nem követett el. Igaz, még látványos eredményeket sem produkált, amiért gyakran bírálta az ellenzék. Elindult ugyan több nagy uniós projekt, de ezek majd csak később érnek be. Emlékezetes ballépésnek számítják, hogy a BKK a járműbeszerzéseket kilenc új Skoda Superb lízingelésével indította, valamint a cég új székházának berendezését is szóvá tette a sajtó. A napokban készült el a cég átvizsgálásáról szóló jelentés, ami nem állapított meg olyan nagyobb problémát, ami miatt Vitézynek mennie kellene.

Egyes forrásaink szerint Vitézy pozíciója inkább a főpolgármester és a Fidesz-frakció közötti hatalmi-politikai vita egyik állomása. A frakció egyes tagjai és Tarlós között már régóta folyik a szkanderezés, ami többször olyan parlamenti jogszabály-módosításhoz vezetett, amivel borsot törtek a főpolgármester orra alá. Nemcsak a közgyűlési és a parlamenti frakció között van átfedés, hanem a közgyűlési frakció és a kerületi polgármesterek között is. Ez utóbbi csoport szervezete, a BÖSZ is többször szembe ment Tarlós István elképzeléseivel.