Milyen legyen az óbudai fizetős parkolás?

2012.09.21. 14:51

Olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 24-én éjfélkor jár le az óbudai önkormányzat új parkolási rendeletének véleményezési határideje. Mivel egyfelől ritka az ilyen kezdeményezés, másfelől az Index is Óbudán székel, átérezzük a felelősséget, és mi is helyt adunk a véleményeknek, amelyekből egy összefoglalót is készítünk.

Szeptember 27-én tárgyalja az új, fizetős parkolás bevezetéséről szóló rendelet-tervezetet a III. kerületi önkormányzat. A testület bárki számára véleményezhetővé tette a rendeletet, a véleményeket az ígéret szerint összegzik és beépítik, vagy rövid szakmai és jogi indokolással elutasítják. A véleményeket az önkormányzat honlapján lehet osztani ide kattintva.

Óbuda sokáig ellenállt a fizetős parkolás bevezetésének, ám, mint Puskás Péter alpolgármester korábban lapunknak elmondta, érezhetően megváltozott a lakosság hozzáállása. Rengeteg panasz érkezik az önkormányzathoz a lakosságtól, hogy nem tudnak parkolni, mert az agglomerációból bejárók elfoglalják a parkolóhelyeket, P+R parkolónak használva azokat.

A tervezett zónák (forrás: III. kerületi önkormányzat)
A tervezett zónák (forrás: III. kerületi önkormányzat)

A 2013 január 1-től hatályba lépő, ám csak április 1-től érvényes rendelet-tervezet kétféle fizetési zónát tartalmaz: egy drágább, 4-es fizetési övezetet, valamint 4 olcsóbb, 5-ös övezetet (lásd a térképen). A 4-es zónában 240 forintot kell majd óránként fizetni, az 5-ösben 160 forintot.

Az állandó lakhellyel rendelkező óbudaiak számos kedvezményt kapnak: lakásonként két jármű ingyen parkolhat a saját zónában, zónán kívül pedig napi másfél óra ingyenes parkolás a juss. Ehhez be kell regisztrálni az önkormányzatnál, és megjelölni az igénybe venni kívánt külső kerületi zónát.

Az óbudaiak továbbá 20 percig ingyen parkolhatnak a kerületi iskolák és óvodák előtt 8 és 9 között, valamint 13-18 között, persze itt is szükséges a regisztráció.

Az Index igazi lokálpatriótaként felvállalja, hogy párhuzamosan az önkormányzattal megvéleményezteti a tervezetet az olvasókkal, a véleményeket pedig - már amennyiben elegendő számú érdemi hozzászólás érkezik -, összegezve nyilvánosságra hozza a jövő hét elején. A véleményeket erre az e-mail címre lehet küldeni.