Lakás három forint harmincért

2012.09.25. 06:09
A hatvanas évek Lottóházaival és tulajdonosaival foglalkozik Pelsőczy Petra IndaFilmre került alkotása. A lottóházak keletkezéstörténetén keresztül rekonstruálják a lottónyertesek életterét.

A Játék a tér című 2011-es dokumentumfilmben megszólalókban egyvalami közös: mindegyikük öröklakást nyert az 1958-68 között divatos lottó- különnyeremény sorsoláson.

"Miként képes a múlt megszólalni egy épületen keresztül és mennyi szállal kötődik még keletkezésének történetéhez, miután 50 év más eseményeket is hozzátapasztott?" - teszi fel a kérdést Pelsőczy, aki archívumokban kezdte kutatni a választ. Elsősorban olyan lakókat keresett, akik a mai napig a lottó különnyereményén nyert lakásokban élnek. Több olyan lakóval sikerült közben felvennie a kapcsolatot, akikkel 50 évvel ezelőtti filmhíradó részleteken találkozott. A lottóüdülőtelepen töltött forgatási napokat élvezte a legjobban a munkában, és a Rockkanok zenekar feltűnését.

A film elkészülte után úgy gondolta, hogy ez egy lokális téma, biztosan nem érdekli a határon kívüli nézőket. Meglepetésére sok fesztiválra meghívták versenyprogramba: például Csehországba, Németországba és a csíkszeredai dokumentumfesztiválra.

Kövesse az IndavideoFilmet a Facebookon.