Rejtő, Füttyös vagy Tesla legyen a Mika Tivadar Ház falán?

2012.09.26. 10:39

Az urbanlegends.hu, a Szeretlek Magyarország Médiacsoport és a Színes Város Csoport összefogott, hogy három ismert budapesti legenda közül egyet felpingáljanak a budapesti Mika Tivadar Ház tűzfalára. Hogy melyiket, azt szavazással lehet eldönteni.

Fél éve keresett meg minket Marinov Iván, a városi legendák szakértőjének számító urbanlegends.hu oldal szerkesztője, hogy válasszunk ki három olyan legendát, amelyet érdemes falra festeni – mondta el Flór Péter, a Színes Város főtikára. Mostanra elkészültek a tervek, melyek közül a győztest szavazással választhatják ki az internetezők.

Az első terv Rejtő Jenő névtelen pincérét ábrázolja, akinek a legenda szerint a szerzőzseni kéziratokkal fizetett a Japán kávéházban, és aki ezt követően azonnal rohant pénzéért a szemközti kiadóba, ahol már türelmetlenül várták a folytatást.

mika1

A történet Rejtő-szakértők szerint nemcsak a kortársak visszaemlékezéseinek, hanem az író írásaihoz való viszonyának is ellentmond, és inkább egy vándoranekdota Rejtőre címkézéséről lehet szó, de a legenda olyannyira ismert és népszerű, hogy a szervezők szerint a pincér megérdemelne egy emléket.

A második terv Füttyös Gyuri életéhez kötődik, akit fél Budapest ismert a hetvenes-nyolcvanas években, de csak nagyon kevesen ismerték a sorsát pontosan. Füttyös Gyuri - akinek emléke megmaradt Gothár Péter Ajándék ez a nap című filmjében és Kováts Kriszta egy dalában is - a járókelőktől egy forintot kért, Esti Hírlapjával pedig rácsapott minden arra járó nő fenekére.

A harmadik jelölt a világhírű feltaláló, Nikola Tesla, aki magyar barátjával, Szigeti Antallal közös városligeti sétája során feltalálta a váltóáramú motor alapjait. A fiatalon sokat betegeskedő Tesla számára magyar barátja és kollégája, Szigeti Antal találta ki, hogy rendszeres mozgással az egészsége is rendbe jöhet. Egy alkalommal egészen a Városligetig sétáltak, ahol - Tesla saját, sci-fibe illő elmesélése szerint - egy Goethe-idézet szavalása közben bevillant neki egy működési rajz, amit aztán egy pálcával gyorsan le is rajzolt a homokba.

A három verzió közül erre a linkre kattintva, a Színes Város honlapján lehet kiválasztani a legrokonszenvesebbet.

A Színes Város Csoportnak 2009-es megalakulása óta egyre több követője akad. A budapesti tűzfalak hosszabb távú kihasználásával és felújításával elsőként foglalkozó csapat alkotói eddig 12 000 négyzetméter közfalat színesítettek ki Magyarországon. Ezzel a projekttel egy kísérletbe is kezdenek egyúttal, ugyanis az online közvetítésekre szakosodott nemzetközi médiavállalat, a Ustream támogatásával, professzionális eszközökkel közvetítik majd a festést, amelybe bármikor bele lehet majd pillantani a munka során.

Ki az, mi az, és hol is van?

A Mika Tivadar Ház Mika Tivadarnak, az egykori vas-és rézáru gyár tulajdonosnak köszönheti a nevét. A köddé vált gyár felújított épület áll, aminek földszintjén jelenleg a Kazinczy utca egyik legfelkapottabb újhullámos szórakozóhelye üzemel.