Hibátlanul futnak az Alstom-kocsik

2012.09.27. 13:40

Forgalomba állításuk óta hiba nélkül járnak az Alstom Metropolis-szerelvények a 2-es vonalon, mondta Gulyás Attila, a BKV metrós szakszervezetének elnöke csütörtökön. Gulyás szerint egyébként a forgalomba állítás után természetes, ha néhány hiba előfordul, de az Alstomok esetében erre nem volt példa. Az elmúlt három hétben egyszer sem kellett kivonni szerelvényt meghibásodás miatt.

A 22-ből összesen 8 vonat van Magyarországon, ebből 2 szerelvény fut az alagutakban a csúcsidőszakban, hatórás üzem után pedig melegedésvizsgálatra viszik őket. A harmadik szerelvénynek a napokban zajlik a hatósági vizsgája, a forgalomba várhatóan a jövő héten kerülhet. A már levizsgázott szerelvényeken a Siemens biztosítóberendezését is tesztelni kell, és a járművezetőket is ezeken képzik, így a forgalomban nem mindig tudnak részt venni, tette hozzá Gulyás.

Mivel a vonalon a régi, Domino biztosítóberendezés üzemel, de az új Siemenst is kiépítették már az Alstomok számára, ennek beüzemeléséig az új vonatokon segédvezetők is szolgálnak. Miután a szovjet Ev és 81717-es szerelvényeket kivonják, a segédvezetőkre már nem lesz szükség, de őket vagy átképzik, vagy a 4-es metróra irányítják majd át. Elbocsátás emiatt nem lesz, mondta Gulyá. Hozzátette: eddig mintegy 40-en szerezték meg a típusvizsgát abból a 150 emberből, akik a Metropolisokon dolgoznak majd.