Teret neveznének el Teréz anyáról Budán

2012.09.28. 14:15

Tizenhárom budapesti közterület új nevéről dönthet jövő szerdán a fővárosi közgyűlés. A módosításokat kerületi önkormányzatok és magánszemélyek kezdeményezték.

A V. kerületi Károlyi Mihály utca nevét Károlyi utcára állítanák vissza, így az indoklás szerint nem kizárólag az egykori miniszterelnöknek, hanem az egész Károlyi családnak állítva emléket. Ugyanebben a kerületben visszakapná korábbi nevét a mai Pesti Barnabás utca, visszaváltozna Piarista utcává. Régi neveket állítanának vissza a XVI. kerületben is, ahol a szentmihályi templom mögötti Gelléri Andor Endre utcát a templom építtetőjéről, Regele Jánosról neveznék el.

Egy eddig névtelen kőbányai utcát a Nobel-díjas francia íróról, Albert Camus-ről neveznének el, aki 1956-ban nyíltan kiállt a magyar forradalom ügye mellett. Egy II. kerületi névtelen közterület Tarasz Sevcsenko ukrán festőművész, költő nevét veszi fel, akinek bronzszobra 2007 óta áll a helyszínen. Kalkuttai Boldog Teréz anya nevét veheti fel egy XII. kerületi névtelen tér az apáca boldoggá avatásának október 19-i évfordulója alkalmából.

Egyelőre nincs olyan fővárosi közterület, amely Fischer Ágoston lelkész vagy a II. világháború alatt életeket mentő Kiss Mihály szalézi szerzetes pap nevét viselné. Most óbudai parkok kaphatnák meg ezeket a neveket. Egy ferencvárosi névtelen teret Szentágothai János nemzetközi hírű agykutató tudósról neveznének el, a XVIII. kerületi Tersánszky Józsi Jenő sétány pedig Somogyi László plébános nevét viselné a továbbiakban. A XIII. kerületben Ruttkai Éváról neveznének el egy névtelen parkot.

Zuglóban két névtelen közterület kapna új nevet: az egyiket gróf Teleki Pál földrajztudós, miniszterelnök, a másikat gróf Tisza István miniszterelnök után neveznék el.