Felvinnék a fogast a Normafáig

2012.10.02. 13:50 Módosítva: 2012.10.02. 14:38
A Normafa és a Széll Kálmán tér között járna a fogaskerekű egy még formálódó terv szerint. A hegyvidéki önkormányzat a múlt héten megszavazta azt a változtatási tilalomról szóló rendeletet, ami az elképzelt hosszabbításnak ágyazna meg.

A hegyvidéki önkormányzat képviselői megtették az első lépést a Fogaskerekű útvonalának meghosszabbítása felé azzal, hogy változtatási tilalmat rendeltek el a tervezett új felső végállomás területére, írja az ittlakunk.hu. A terv az, hogy a fogas lent a Széll Kálmán térig, fent pedig a Normafáig járjon.

Az ötlet nem új, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) már 2007 decemberében közös sajtótájékoztatót tartott erről a BKV-val, és azon ott volt Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere is. Az érvelés akkor az volt, hogy a Fogas környezetbarát, sok utas elfér rajta, és télen is tud menni, mégis kihasználatlan, mert alul nem csatlakozik se a metróhoz, se a körúti villamoshoz, így nem tud igazán versenyezni a buszokkal, a fenti végállomás pedig túl messze van a turisták fő célpontjától.

A VEKE akkori beszámolója szerint 2007 végére elkészült már egy részletes tanulmány is a hosszabbításról forgalmi, műszaki és költséghatékonysági vizsgálatokkal együtt. A projekt első, előkészítési fázisát a XII. kerület finanszírozta, és a sajtótájékoztató idején úgy volt, hogy a 8-10 milliárdos forintos projekttel a Svájci Alaphoz és uniós forrásokra fognak pályázni.

A hosszabbítási tervről azóta nem sokat lehetett hallani, bár 2010-ben az MSZP kivételével az összes párt főpolgármester-jelöltje megemlítette a választási programjában a fogaskerekű fejlesztését. A jobbikos Staudt Gábor egyenesen Budakesziig vitte volna, Tarlós a fogaskerekű rekonstrukciójáról és a villamoshálózatba integrálásáról írt, ez ugyanazt jelenti, mint amit az LMP akart, és amit a fideszes kerületi vezetés is hivatalosan tervezett: meghosszabbítani - gyorsabb, nem fogaskerekű üzemben - lent a Moszkva térig, fönt a Normafáig. A terv mégsem vált közismertté.

"A fogas fölső meghosszabbításáról most hallok először" - mondta az ittlakunk.hu cikke szerint a múlt csütörtöki testületi ülésen Sipos Péter, az LMP egyik hegyvidéki képviselője. A testület elé Váczi János alpolgármester terjesztette be a változtatási tilalomról szóló javaslatot. Ebbe konkrétan beleírták, hogy mely helyrajzi számok által határolt területre vonatkozna a tilalom, Váczi pedig elmagyarázta, hogy a fogaskerekű tervezett új felső végállomásának helyszínéről van szó.

DSZZS20080423007
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az alpolgármester az előterjesztésben emlékeztette arra a képviselőket, hogy a fővárosi közgyűlés tavaly januárban bízta meg a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) a közép-és hosszú távú közlekedési nagyberuházások előkészítésével. Az egyik támogatott ilyen, egyelőre folyamatban lévő projekt a fővárosi villamoshálózat és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciójának megvalósíthatósági tanulmánya. Ez foglalkozik a fogaskerekű meghosszabbításának megvalósíthatóságával is. Váczi a változás lehetőségére utalva óvatosan fogalmazott: “jelen ismereteink szerint a meghosszabbítás egyrészt a Városmajor – Széll Kálmán tér, másrészt a Széchenyi hegy – Normafa útvonalat érinti”.

A változtatási tilalom célja Váczi magyarázata szerint az, hogy biztosítsák a fogas meghosszabbításának megvalósíthatóságát, ne kezdődhessen a területen azt ellehetetlenítő építkezés. Az ittlakunk.hu cikke szerint az ülésen Pokorni azt is elmondta: a szükséges kisajátításokon való nyerészkedést próbálják így megakadályozni, azt akarják elkerülni, hogy "valaki építési engedélyt kérjen, aztán jó nagy kártérítést az építkezése meghiúsulásáért". Az ülésen elhangzott, hogy a tervek szerint az Olimpia szállónál lenne még egy megálló, a végállomás pedig a Síháznál lenne.

Az elempés Sipos bírálta a felső hosszabbítás tervét az ülésen és a blogjában is. Az ittlakunk.hu által is idézett blogbejegyzésben Sipos agyamentnek nevezte az ötletet. Szerinte az a gond, hogy a Normafa felé a hosszabbítás komoly beruházást igényelne, nem lehetne megúszni jelentős erdőirtás nélkül. Az ülésen azt is megjegyezte: nem világos, hogy az emberek miért járjanak fogassal ott, ahol sétálniuk kellene.

Váczi az Indexnek kedden azt mondta, nem érti Sipos kirohanását, mert a helyi képviselő- testület tavaly decemberben tárgyalta, és ellenszavazat nélkül megszavazta a fogaskerekű meghosszabbítását. Váczi szerint szó sincs erdőirtásról, a meghosszabbított nyomvonalat ugyanis nem az Eötvös út jobb oldalán alakítanák ki, nem ott, ahol a fás, erdős rész van.

Dorner Lajos, a VEKE elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy szívesen tájékoztatja a képviselőt a témában, amit a VEKE kezdeményezett és gondoz 8 éve, mert el akarja kerülni, hogy a beruházás politikai adok-kapok áldozata legyen. Hozzátette, hogy jelenleg a felső végállomás kiválasztása zajlik, a változtatási tilalmat pedig a telekspekuláció megelőzése érdekében hozta az önkormányzat.