Horváth Csaba: a Fidesz többször megkeresett Tarlós miatt

2012.10.04. 14:48

Az elmúlt fél évben öt konkrét megkeresés volt a Fidesz-frakció részéről, minden alkalommal az után érdeklődtek, hogy tudnánk segíteni csökkenteni Tarlós István hatásköreit, az utolsó 1,5-2 hónapja történt, mondta Horváth Csaba, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője. A politikus hozzátette, hogy a szocialisták minden esetben elutasítóak voltak, a megkeresés ugyanis nem politikai természetű volt, hanem személyi konfliktus miatt történt.

Horváth Csaba közölte: a szocialisták nem kívánnak a Fidesz belháborújában részt venni, egyék meg, amit főztek. Horváth Csaba elmondta, hogy a Tarlós-táborból is megkeresték az MSZP-t, ők inkább csak arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak a szocialisták egy ilyen belső konfliktushoz.

Németh Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője határozottan cáfolja, hogy a Fidesz-frakció bármilyen ügyben megkereste volna az MSZP-frakciót vagy Horváth Csabát.

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz-frakció és a főpolgármester ellentéte a szeptemberi közgyűlés után vált nyilvánossá. Tarlós ugyanis le akarta volna fokozni Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját.

Az elmérgesedett összecsapás előzménye az volt, hogy a BKK-t vezető Vitézy Dávid jelzést kapott arról, hogy a főpolgármester meneszteni akarja. Fideszes forrásaink szerint a piszkos munka elvégzésével Pető Györgyöt bízta meg. Vitézy azonban nem állt kötélnek, és inkább a Fidesznél keresett és talált támogatást.

A Fidesz György István főpolgármester-helyettes vezetésével kiállt Vitézy mellett, sőt az követelte Tarlóstól, hogy váljon meg két kulcsemberétől, a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgytől, valamint az exfideszes tanácsadójától, Mitnyan Györgytől. Úgy tudjuk, a képviselő-testület azt is beígérte, hogy csökkenti Tarlós fővárosi cégek menedzsmentjére vonatkozó kinevezési jogait.

Tarlós István azt is elmondta, hogy vannak viták közötte és a képviselőcsoport között, szavai szerint jelenleg „megbeszélésben van a frakcióval”. Elismerte, hogy néha kicsit élesebben fogalmaz, mert mint mondta: "nem a belvárosi piperkőc szalonokban nőttem fel".

A főpolgármester jelezte, hogy érzi az ellenérzéseket két emberével, Petővel és Mitnyannal szemben. Ezt Pető György előéletének ismeretében (Pető többek között szocialista képviselő volt Óbudán - szerk.) részben érteni véli. Mitnyan esetében viszont értetlenül áll azelőtt, hogy a Fidesz volt XII. kerületi polgármesterét és korábbi városházi képviselőjét miért érik politikai támadások a mostani frakció részéről.

Megkerestük az ügyben György István főpolgármester-helyettest, aki szerint a frakció és a főpolgármester párbeszédet folytat jelenleg az elmúlt 2 év működésének az eredményeiről, a közelmúlt történéseiről, de ez a párbeszéd most nincs abban a fázisban, hogy nyilatkozni lehetne róla.

Tarlós egyébként a konfliktus óta többször beszélt arról, hogy békét kötött a frakcióval.