A fővárosban szelídebbek a fideszesek

2012.10.12. 15:23

Tarlós Istvánnak nagyon gyenge az érdekérvényesítő képessége a kormánnyal szemben, kisebb is a mutyiszag a fővárosban, mint kormány körül, mondta Losonczy Pál. A fővárosi közgyűlés Jobbik-frakciójának vezetője elárulta, jókat szokott nevetni a főpolgármesteren. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik a Tarlós-éra első két évét.

Tarlós István a napokban értékelte az elmúlt két évet Félidőben címmel. Levonultak a csapatok az öltözőbe, ön szerint mennyi az eredmény?

Null-nullnál tartunk. Az első félidőben egész jól indult a meccs, jobboldalon szöktették a labdát. Ugyanakkor egy-két hátvéd elgyengült. Mintha bundagyanúba keveredett volna, és inkább hátráltatta a támadást.

Melyik játékosról lenne szó?

Az egyiket Antalnak hívják, a másikat Zolinak. Öcsi bácsi hiába próbálta adni neki az észt, sajnos önállósították magukat.

Akkor ezt most inkább fordítsuk komolyra, mire gondol konkrétan?

A „minden szentnek maga felé hajlik a keze" sztori jelenik meg náluk. Az egyiknél van egy sértettség, hogy nem ő lett a főpolgármester-jelölt...

Igen, már összeraktam a mozaikdarabokat. Rogán Antalról és Pokorni Zoltánról van szó?

Igen. Rogánnak köszönhetjük azt, hogy elkerült a fővárostól az idegenforgalmi adó, a parkolók is átkerültek a kerületek hatáskörébe. Ez több százmillió forint veszteséget jelent a fővárosnak.

Igen, de ez a pénz a kerületeknél megjelenik.

Megjelenik, és el is költik, mert ez a két kerület (az V. és a XII.) van a tudomásom szerint legjobban eladósodva.

Mi volt a legnagyobb gólhelyzet?

A legpozitívabb a vízművek visszavásárlása. egy jó folyamat beindítása és egy igazi fricska azok számára, akik eladták. Remélhetőleg a többi részben privatizált közműcéggel is hasonló történik majd. Az előnyeit a lakosság is érezni fogja, a költségeiket tudják majd szépen lassan csökkenteni.

Közműdíj-csökkenésre számít?

Mivel belelátok a közműcégek pénzügyi helyzetébe és terveibe, igen. Ezek a vállalatok gigaprofitot termelnek. 12 év alatt több mint egy teljes évi fővárosi költségvetésnyi profitot vittek ki a városból.

Csakhogy a többi cég visszavásárlásához még több pénz kellene, a főváros viszont nem arról híres, hogy jó a gazdasági helyzete.

A közműcégek visszavásárlására adnak a bankok hitelt. A biztosíték a pénzügyi jelentés, amiben benne van, micsoda profitokat termeltek ezek a vállalatok. Ez semmiféle kockázatot nem rejt magában. Amióta egyébként a közműcégek bekerültek a Budapesti Városüzemeltetési Központ szárnyai alá, úgy látom, elkezdtek pénzt termelni.

Ennek fényében mégis furcsa, hogy a napokban távozott a holding szinte teljes vezérkara.

Ez szerintem egy belső dolog. Erre nem adtak még nekünk választ. Lehet, hogy még több profitot lehetne kihozni a cégekből.

Mennyire lát rá a Jobbik-frakció a cégekre? Elég fontos ellenőrzési pozíciókat kaptak a főpolgármestertől.

Igen, a közbeszerzési, ellenőrzési bizottság, persze, hogy belelátunk. Én a gazdasági bizottságban vagyok benne, az összes cégnek a pénzügyi beszámolóját végignyálazom, tehát látom azt, hogy hol lehet még húzni belőle, vagy hozzáadni.

Kiszúrják a korrupciógyanús eseteket is?

Mindent, ahol úgy érezzük, hogy szivárog ki a pénz. Ahol gyanús esetek vannak, azonnal feljelentést teszünk. Eddig egy ilyen volt, a temetkezési intézet esetében. A többi esetben egyelőre nyugodtak tudunk maradni.

Nemrég született egy jelentés a BKK ügyében, amiben vannak elmarasztaló állítások. Az nem izgatja önöket?

Szerintem ez a Fideszen belüli belharc eredménye. Én is láttam a jelentést, egy ekkora holding üzemeltetésénél ilyen költségek bele kell, hogy férjenek. Ez a holding szerkezet egyébként is jó irány, mert sokkal ellenőrizhetőbb.

Le is tenné rá a nagyesküt, hogy most már nem folyik ki a pénz a fővárosi cégekből?

Nagyesküt azért nem tennék rá, mert nem én irányítom.

Mit értett az előbb azon, hogy a Fideszen belüli belharc?

Ebben Tarlós István is vastagon benne van: nagyon gyenge a főváros érdekérvényesítő szerepe a kormánnyal szemben. 8-9 fővárosi képviselő bent ül a Parlamentben is, csak nem látjuk azt, hogy a fővárosért lobbiznának. De itt Budapesten szerintem nincs akkora mutyiszag, mint a kormány körül.

Kire vonatkozik akkor a fővárosi Jobbiknál is megjelenő jelszó, az elszámoltatás?

A cél Demszky Gábornak a bíróság elé citálása. Rajta vagyunk, gyűjtjük az anyagokat. De még nincs elég anyagunk.

A rendőrségnek se volt. Mit tudnak önök felmutatni?

Ha csak a 4-es metrót nézzük, az, hogy 580 milliárdnál jár az építkezés, az nonszensz. Az, hogy olyan szerződések köttettek, amiből nem lehet kilépni, mind olyan elem, amit összerakva egy elég nagy dossziét kapunk, amivel már el lehet menni a bírósághoz. Nem beszélve a közüzemi cégek privatizációjáról, amit én a hazaárulás kategóriájába tartozónak tartok. Nem is értettem, hogy Atkári János, aki ennek a szellemi atyja volt, hogy dolgozhatott Tarlós István alatt főtanácsadóként.

Már nem dolgozik, az új pénzügyi főtanácsadó Mitnyan György, volt XII. kerületi polgármester. Ő jobb?

Fogalmam sincs. Látom néha, a folyosón találkozom vele, de azt se tudom, mit csinál.

A Fidesz-frakcióból voltak olyan hangok, hogy Tarlós túl konstruktív az ellenzékkel, legalábbis konstruktívabb, mint a parlamentben megszokott, másfelől az LMP szerint ez csak a Jobbik felé igaz.

Az LMP? Érdekes, hogy erről van véleményük. Az ő frakcióvezetőjüket olyan régen láttuk a közgyűlésen, hogy már csak arra emlékszem, hogy szakállas. Annyi titulust halmozott fel, mint emberjogi aktivista, hogy azon se csodálkoznék, ha valahol a világban egyházfővé választanák. Közgyűlési munkájukból csak annyi maradt meg, hogy a budapesti városnéző buszokat el akarták lehetetleníteni, és hogy a tolerancia jegyében kiálltak a homoszexuálisok olimpiája és felvonulása mellett. Mi, ellenzékként itt a fővárosban nem vesszük észre azt a pökhendiséget, és azt a nagyképűséget, amit a parlamentben tapasztalunk.

Pedig Tarlós István nyers stílusára gyakori a panasz.

Mi szót tudunk érteni egymással. De ha kéri, hogy támogassuk őt ebben-abban, legtöbbször mi nem támogatjuk.

Szokta kérni egyébként ezt?

Van olyan, hogy az ellenzéki frakcióvezetőkkel külön-külön leül, mik lennének az előterjesztések, de van olyan, amire kerek-perec kijelentjük, hogy ezt nem tudjuk támogatni.

Olyan volt, amit igen? Sokak szerint több gesztust is tett Tarlós a Jobbiknak, például az Új Színház vezetésének a kinevezésekor.

Természetesen támogattuk Dörner György kinevezését. Egy picit bennem, mint színházlátogatóban volt egy kis kétely, hogy miért pont az Új Színházat választotta, ami egy normálisan működő színház volt a Márta István alatt, aki már lerakta a névjegyét a kapolcsi fesztivállal.

Most volt egy javaslatuk a Szerémi út Horthy Miklós úttá nevezésére, ezt támogatta Tarlós?

Igen, azt vártuk, hogy átmegy ez a javaslatunk, mint ahogy átment régebben a Gergényi Péter elismerésének, vagy Kertész Ákos díszpolgári címének a visszavonása, vagy Károlyi szobrának eltávolítása, de nem ment át. Azért két év alatt körülbelül 30 javaslatunkat fogadták el. Ha szembeállítjuk ezt a parlamenttel, ahol az elmúlt két évben egyetlen jobbikos javaslat ment át, látszik a különbség.

Mi a különbség?

Valami miatt itt szelídebbek a fideszesek. Lehet, hogy ez azért van, mert egyfős többségük van. De itt emberi módon beszélgetnek velünk, és nem úgy, mint a parlamentben. Ha vita van, azt magukban megoldják. Az mindig látszik a Tarlós arcán, hogy éppen milyen hangulatú volt az előző napi frakcióülés.

Miért hogy néz ki, amikor jó hangulata van?

Akkor egy humoros ember. Szarkasztikus humora van...

Mi a kedvenc Tarlós-poénja?

Hát a Horváth Csabá-s, csacsizós, kioktatós szövege. Egyébként Horváth Csaba egy MSZP-s politikusgyárból kikerült, harmadik szériás modell, jól színre fújva, jó szpojlerekkel, de nincs még leültetve.

Ez Tarlós-poén?

Nem, ez saját. Horváth Csaba rendkívül céltudatosan készül arra, hogy esetlegesen ő legyen itt a főpolgármester. A mögötte álló körök pedig alig várják, hogy vissza tudjanak állni a rendszerbe. Ez nagyon látszik.

Van esélye ön szerint egy fordulatnak?

Mindig személyre szavaznak. Demszky Gábor azért nyert ennyiszer, mert a nők bírják. Egy semmitmondó, színtelen-szagtalan csávó vezette húsz évig ezt a várost. Én azt mondom, hogy a Fidesz, ha nem a Tarlóst indítja 2014-ben, akkor bajban lehet.

Márpedig többen úgy gondolják, hogy nem Tarlós István lesz a Fidesz következő jelöltje. Játszunk el a gondolattal, ha így lesz, a Jobbiknak megfelelő főpolgármester-jelölt lenne-e?

A jelenlegi erőviszonyok mellett a Tarlós által képviselt értékrend áll a legközelebb a Jobbikhoz. Főleg úgy, hogy meglátásunk szerint a döntéseit nem pártérdekek motiválják, hanem a főváros lakosságáé. Ettől függetlenül biztos, hogy indítunk saját jelöltet 2014-ben, hiszen az elszámoltatás folyamata akadályoztatva van, mi viszont az érdemi továbblépés alapfeltételeként tekintünk erre.

Tarlós István rendteremtést ígért a közterületen. Megvalósult gyönyörű képességünk, a rend?

Ami látványos változás, hogy a graffitik száma csökkent. Ami probléma, hogy a hajléktalan-kérdés nincs megoldva. Szerintem program van rá, hogy a vidéki városokban megmondják a hajléktalanoknak, hogy menjen Budapestre, mert itt biztosabban meg tud élni.

És mi lenne a megoldás, hogy ne legyenek hajléktalanok?

Ami már elkezdődött: a foglalkoztatás. És a visszanevelésük a társadalomba. Mert amíg az utcán koldulva napi 5-6 ezer forintot meg tud keresni, ennyit nem lehet közmunkában kifizetni nekik. Megfelelő kommunikációval viszont el lehet mondani nekik, hogy úgy tudnak a társadalomban részt venni, ha nem koldulnak, hanem a közmunkaprogramban részt vesznek.

Van ennyi állás Budapesten? Több ezer hajléktalanról beszélünk.

Van most elég sok. Például a lámpaoszlopok festését hajléktalanok végzik. Az FKF Zrt. is vesz fel hajléktalanokat utcaseprésre.

Ez elég?

Még mindig áldatlanok az állapotok. Valamennyit javult, de legalább 3-4 évre szükség van, amíg ezt a folyamatot részben meg tudjuk fékezni.