Ilyen lesz a budapesti kémegyetem

2012.11.23. 14:16

A Papp László Sportarénát jegyző Skardelli György tervezheti a Ludovika Campus sportépületeit. A 2015-ben induló Nemzeti Közszolgálati Egyetem környezetének kialakítására kiírt tervezői tendert a Művészetek Palotáját tervező Zoboki-Demeter Építész Iroda nyerte.

Lezárult a Ludovika Campus sportépületeire és környezetére kiírt építészeti tervpályázat: ez előbbit Skardelli György, az utóbbit a Zoboki-Demeter Építész Iroda nyerte, mondta Fürjes Balázs kormánybiztos. Fürjes hozzátette, hogy a legutóbbi kormányülésen áttekintették a beruházást, amit a miniszterelnök személyesen nyilvánított az egyik legfontosabb uniós forrást felhasználó projektnek.

Ez Fürjes szerint azt jelenti, hogy a nettó 24,5 milliárd forintba kerülő projekt várhatóan mintegy 20 milliárd forint uniós támogatást kaphat.

A kormány 2012 májusi ülésén hagyta jóvá, hogy 2012 és 2015 között elkészüljön az Orczy park melletti Ludovika Campus, és 2015 szeptemberében megkezdje működését a Közszolgálati Egyetem. Az építkezés 26 hektáros területet érint, mintegy 200 ezer négyzetméternyi épületet állítanak helyre, vagy húznak fel. Egy hektárral nő a zöldfelület, a közpark és a sportlétesítmények nyitva állnak a budapestiek előtt is, és a remények szerint erősödik majd a közbiztonság.

Mint arról beszámoltunk, az Orczy park az építkezés egész ideje alatt nyitva marad, kisebb korlátozásokkal. A parkot 2015-re teljesen körülkerítik, és éjszakára lezárják. Nappal azonban mindenki látogathatja, ugyanúgy, mint az új sportpályákat és uszodát.

Augusztusban arról döntött a kormány, hogy nem a szokásos közbeszerzési eljárással terveztetik és építtetik meg a több mint 24 milliárdba kerülő Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a hozzátartozó Campust. Az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetem esetében nem a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat alkalmaznák, szólt az indoklás.

A július 30-i ülésen elfogadott kormányrendelet szerint a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem, valamint a campus két épületére azt a 2011. kormányrendeletet kell alkalmazni, amelyben „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól” rendelkeztek.

Azzal is magyarázták a különleges biztonsági minősítést, hogy az intézményben rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és a fedett állomány leendő tagjait képzik majd, ezért adataik tárolása nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés".

A nagyberuházásokért felelő kormánybiztos hivatala szerint az épületeknek ráadásul lehallgatásbiztosnak kell lennie, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a NAV vagy a rendvédelmi szervek által végzett titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd, ezért indokolt, hogy a kivitelezési dokumentáció ne kapjon korlátlan nyilvánosságot.

A még különböző helyszíneken működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem idén szeptemberben már a Ludovikánál tartotta első évnyitóját. Mint arról beszámoltunk, az évnyitó nem sikerült túl jól, legalább huszonöt-harminc diák rosszul lett a nagy melegben a hosszú vigyázzban állás miatt.

Néhány nappal az évnyitó előtt arról írtunk, hogy a beruházás miatt bezárhatják a józsefvárosi kínai piacot. A projekt része a jelenleg közparkként szolgáló Orczy-kert is, amely egyelőre a VIII. kerületi önkormányzat kezelésében áll, az állam épp azzal a területtel kárpótolná a kerületet, ahol a Tigrisnek is nevezett piac áll. „A tervek szerint a terület egy részén sportparkot létesítünk – gördeszkapályával, kézilabda- és futballgrunddal –, a másik részen pedig reményeink szerint szociális bérlakások épülnek majd” – tájékoztatta a lapot Kocsis Máté polgármester. A piac azonban mindkét projekt útjában áll.