Kirúgta a BKK a Bajuszos bácsit

2012.11.23. 17:47

Nem találkozhatunk a jövőben a BKV járatain a Bajuszos bácsi figurájával, mert a cég szerint sokan személyes sértésnek érezték, hogy a BKK utasait egy kalapos, bajuszos emberként ábrázolják. A rajongói csoport gyászol.

Az 1200 tagból álló Bajuszos Emberke Rajongói Facebook-csoport oldalán jelent meg a BKV hivatalos válasza a csoport kérdésére, miszerint: "Létezik hivatalos verzió arról, hogy miért használ a BKV az új járműveken Bajusz Bácsi helyett egy ócska fantáziátlan másolatot? Talán a tervezőkkel nem tudtak megegyezni az árban? Vagy túl vidám volt, és nem illet bele Budapest szürke, komor, sírva-szarós imidzsébe? Bajusz bá' és Bajuszné volt a egyetlen kreatív és üdítő dolog a járműveken, ami megmosolyogtatott."

A közlekedési cég válasza szerint a Bajuszos bácsi eltávolítására azért volt szükség, mert az utasok véleménye megoszlott a grafikát illetően. Bár a figurát sokan szerették, és rajongótábora is volt, sokan személyes sértésnek érezték, hogy a BKK utasait egy kalapos, bajuszos emberként ábrázolják.

bajsz

Az utastájékoztatási csoport egy nemzetközi mintáknak megfelelő, egységes, színvonalas, strukturált arculati rendszert kíván megvalósítani, aminek sajnos nem lehet a része egy ilyen, sokak számára ellenszenves grafika. A BKK úgy gondolja, hogy ezen a felületen nem a magyarságunkat igazolandó jellegzetes öltözetű vagy kinézetű figurákkal, hanem a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő és jól bevált gyakorlat szerint modern rajzokat kell alkalmazni. A BKK Zrt. egyébként támogatja egy szerethető, egyedi figurasor bevezetését, aminek üzenete is van.