Komoly műszaki baleset a 3-as metrón

2012.12.05. 13:02 Módosítva: 2012.12.05. 15:50

Információink szerint komoly műszaki probléma okozta a viszonylag kis tüzet a Deák téri metróállomáson: a Metróért Egyesület tájékoztatása szerint az egyik szerelvény forgóvázáról – egyelőre nem tudni, milyen okokból – menet közben leszakadt az alsó áramszedő gerendástól, papucsostól. A baleset a Kálvin téri állomás környékén történhetett. A vágányokat a Klinikák állomástól a Deák térig átvizsgálták a szétszóródott alkatrészek után. A tüzet a Deák téren az erősáramú kábel okozhatta, ami valószínűleg beleért a talajon levő olajos szennyeződésbe.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy az Újpest felé tartó vágányok mellett az állomástól tíz méterre az olajsár izzott, füstölt, ezt a BKV dolgozói porral oltóval megszüntették. Korábban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere azt közölte: a vágány melletti hulladék gyulladt ki.

Egy ideig pótlóbuszok vitték az utasokat a Nagyvárad tér és a Lehel tér között. A BKK a Facebookon délután háromkor közölte, hogy helyreállt a metróközlekedés. „A mai eset műszaki okainak vizsgálata zajlik, a részletekről rövidesen tájékoztatást adunk” – írták.

Senki sem sérült meg, az alagútban nem rekedt szerelvény.

Egy szemtanútól megtudtuk, hogy a kiürítés higgadtan zajlott, pánik nem volt, de az utas néhány hiányosságra felhívta a figyelmet. A biztonságiak nem viseltek jól látható, megkülönböztető egyenruhát. A mozgólépcsőket – ezt több utas is megerősítette – csak akkor indították el felfelé, amikor az állomás nagyrészt kiürült, addig viszont hatalmas tumultus volt. A figyelmeztetést sűrűn ismételgette a hangosbemondó, de az utasokat csak magyarul tájékoztatták.