Tükörjég bénítja meg Budapest közlekedését

2012.12.06. 20:26 Módosítva: 2012.12.06. 20:50

Nehezen tudnak közlekedni a 7-es buszok a fővárosban. „Tükörjég van, a buszok az út közepén állnak, összesen 8-at számoltam" – írta egyik kollégánk, aki a XI. kerületi Sáfány utcánál fotózta az alábbi képet:

Tükörjégen állnak a 7-es buszok a XI. kerületi Sáfrány utcánál

A BKV honlapján olvasható firss hírek szerint a kedvezőtlen időjárási okok miatt „több közösségi viszonylatunk vonalán akadály keletkezett", ami miatt nagymértékű késésekre, járatkimaradásokra lehet számítani.

A BKV fődiszpécsere későbbre ígért bővebb tájékoztatást arról, hogy melyik járatokat érinti a késések.

Úristen, tükörjég, mit tegyek?

A tükörjég jellemzője, hogy nagyon csúszik, ezért semmiképpen ne vagánykodjon, ne májerkedjen, akár járművel közlekedik, akár gyalog. Vezetőként óvatosan, megfontoltan haladjon, csökkentse sebességét, kerülje a gyors kormánymozdulatokat és a hirtelen fékezést. Tartson a megszokottnál nagyobb követési távolságot, és válasszon alacsonyabb sebességi fokozatot. Figyeljen az úton jóval maga elé, hogy időben észrevegye az esetleg az útjába kerülő tereptárgyakat, gyalogosokat.

Gyalogosként számítson arra, hogy a járművek sokkal nehezebben tudnak megállni, mint normális körülmények között. Semmiképpen ne lépjen hirtelen az úttestre, még ha zebrát vagy zöld lámpát lát is maga előtt. Haladjon a járda belső szélén, a fal mellett, és ha irányíthatatlanul sodródó járművet lát, vonuljon fedezékbe!

Egyik olvasónk beszámolója szerint nem csak a 7-es buszok állnak: Budafokon megbénult a közlekedés. „A Savoyánál járhatatlan a felüljáró, az emberek gyalog özönlenek mindenfelé, az autók állnak. Minden busz áll és villog az út szélén" – írta. Másik olvasónk a 250-es busz foglyaként három órája indult el a Savoya Parktól, és még mindig csak a Városház térnél jár, ami három megállónyira van. „Erre ne jöjjön senki, reménytelen a helyzet" – tanácsolja.

Későbbi beszámolók szerint a helyi járatok (58, 250, 250A) egyáltalán nem járnak, az utasok a 47-es villamos végállomásától gyalog indulnak a hegyre.

A város más részein sem jobb a helyzet, beszámolók szerint a Soroksári úton 20 kilométeres óránkénti sebességgel lehet közlekedni. Az ország más részeiről is jelentettek fennakadást, Százhalombattán hosszú métereken át irányíthatatlanul csúszó autókról számoltak be.

Tél tábornok Csepelen is támad

„Csillaghegyről jöttem haza Csepelre. Az budai alsó rakpart is csúszott, de nem volt vészes. 30-40-nel lehetett "repeszteni" – írta csepeli illetőségű olvasónk.

Viszont ahogy beértem Csepelre a gyorsforgalmi felől, igazi jégpályává változott az út. Csepel széléről a királyerdei részre 1 óra alatt lehetett eljutni. A kis kerülőutcákban is állt a sor... Hármast kapcsolni nem lehetett. 20 km/h volt a max. sebesség.

A hazafelé úton, ami kb. 2 óra volt, egy szóróautót sem láttam. Ez azért is érdekes, mert az FKF telepe Csepelen van, de a gyorsforgalmi sem volt leszórva. Mintha el sem hagyták volna a telepet...

Endre Kőbányáról indult Szadára, de bárcsak ne tette volna:

Én a mai napon 16.20-kor indultam Kőbányáról haza, és 18.50-re értem Szadára (2,5 óra). Normál esetben 30-40 perc az út! Olyan jég volt Rákospalotán, Újpesten mindenhol, hogy max. 8-10-el lehetett haladni/állni. Egyetlen egy sószórót nem láttam, valószínűleg nem készültek még fel a télre.

Laci viszont azt írta, hogy „sószóró járművet láttam elhaladni a Wekerlén egy mellék utcában, oda-vissza mindkét sávot megsózta”.

Pedig felkészültek a télre

Az energetikai meg az útágazat felkészült a télre, a személyi feltételek, az eszközök, és a szükséges források is rendelkezésre állnak – mondta Bakondi György tűzoltó altábornagy, az érintett szervezetek munkáját koordináló kormánymegbízott egy csütörtöki sajtótájékoztatón a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.

Egy másik beszámoló szerint a 19. kerületben is olyan tükörjég borítja az utat, hogy legfeljebb 10 km/h-val lehet haladni, miközben sok autós az út közepén halad, bekapcsolt vészvillogóval.

A 3. kerületben több helyről tükörjégről számoltak be, bár a Flórián tér környékén zavartalan a forgalom, a Mozaik utcában az egymás sávjába tehetetlenül átcsúszó autósokat láttak. A 20. kerület egyenrangú utcái szintén korcsolyapályává változtak.

Mentőangyal Biatorbágyon

A hidegben szívet melengető történetet küldött névtelenséget kérő biatorbágyi olvasónk:

Szeretném megköszönni annak a biatorbágyi embernek a segítőkészségét, aki kirakott egy kerti széket az egyik biatorbágyi mellékutca közepére hatalmas felirattal: JÉG A LEJTŐN. Sajnos nem fordultam meg azonnal (mert reméltem, hogy a közeli keresztutcát még gond nélkül el lehet érni – nem lehetett), de így csak annyi baj történt, hogy a nagyon lassan haladó kisbusszal csúszkáltam, és nem harminccal mentem neki az útszakasznak, amelynek súlyos következményei lehettek volna. Nagyon szépen köszönöm neki, hogy a négy gyerekemmel végül épségben haza sikerült érnem!

Egy olvasónk szerint „Székesfehérvár után tükörjég az M7 Letenye felé vezető oldala, odáig csak havas."

Pomáznál ott hagyták az autókat

Erika arról írt, hogy Budakalászon és Pomáznál is teljesen lefagyott az út, de sószórót ő sem látott, viszont többen hátrahagyták a kocsijaikat, és gyalog próbáltak szerencsét:

Tükörsima jég 5-10 km/h-val lehetett közlekedni 6 óra körül. Sokan csúszkáltak, vészvillogóval közlekedtek, volt aki az árokban kötött ki. A kevesebb kockázatot vállalók az autót lent hagyták a központban, és gyalog mentek haza.

Érden bezzeg

Lágymányosi híd-Érd 17 óra magasságában több mint 1,5 óra, 6-os tükörjég, végig egyes-kettes, max. sebesség 15 (!!!). Szóróautó nuku. Érd szórva, kásás, de teljesen jó tempóban közlekedhető volt. Nonszensz – írta Richárd nevű olvasónk.

Volt ugyanakkor, akinek 3 órába telt az út Budapest 11. kerületétől Érdig: szerinte a 25 kilométeres távolságon legfeljebb 20 km/h-val lehetett haladni.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtök este 10 órakor kiadott közleményében azt írta:

A délután folyamán a kedvezőtlen időjárási viszonyok, és a külvárosi útszakaszok jegesedése miatt számos közösségi közlekedési útvonalon lelassult vagy leállt a közlekedés. Egyes városrészekben (pl. Nagytétény, Kőbánya, Csepel) 18 óra óta számos buszjáratunk nem közlekedik. Kérjük és köszönjük utasaink türelmét addig, amíg az FKF Zrt. elvégzi az útvonalak takarítását.

Belváros, 22:45

Kollégánk hazaútja kellemes volt, mint mondta, az Örs Vezér terétől a Kerepesi útig és a Nagykörúton is jók az útviszonyok. Egy másik munkatársunk a Belvárosból jelentette: „A Belváros tiszta. A Pirelli Rosso Corsák úgy harapnak a fekete aszfaltba, mint vén KDNP-s a szűzlány fenekébe.”

Kedves olvasóink, szeretettel várjuk további tükörjeges élményeiket, fotóikat!