Drágább BKV-t hoz a 4-es metró

2013.01.26. 10:00 Módosítva: 2013.01.26. 10:21

„Számításaink szerint öt-hétmilliárdos többletköltséget jelent, amikor a 4-es metró egyes szakaszát, reményeink szerint jövő márciusban üzembe helyezzük” – ezt Tarlós István budapesti főpolgármester mondta a Magyar Hírlapban szombaton megjelent interjúban; hozzátéve: a teljes vonalon 2014 második felében indulhat el az új metró.

A főpolgármester nem cáfolta azt az újságírói felvetést, hogy a metró üzembe helyezése „jelentősem emelkedő” BKV-jegyárat eredményez majd. Erre azt mondta: „ha az európai uniós támogatási szerződés kifizetésének feltételéül szabott megtérülési mutatók miatt rákényszerül a főváros az áremelésre, azt a budapestiek köszönjék meg a szabad demokratáknak és a szocialistáknak”.

A főpolgármester azt mondta a metróépítés megtérüléséről, hogy szerinte az előző városvezetés „pontosan attól fél, hogy nem térül meg a beruházás”, ezért vállalták többek között a dugódíjat is 2013-as bevezetéssel. „íMi sírtuk ki az uniónál, hogy kelljen 2013-tól bevezetni, mert ennek semmilyen feltétele nem adott.”

Tarlós szerint az ellenzékiek „nyilván attól is tartanak, hogy esetleg 2014-ben szalagvágás jön, és nem az ő kezükben lesz az olló”. Az egész metróberuházást exkluzív gazemberségnek nevezte, és azt mondta, hogy amikor az előző városvezetéstől átvették a metró ügyét, már kényszerpályán voltak. „Ma sem tudjuk, hogy vakarjuk ki ezekből a szerződésekből Budapestet” – mondta, felsorolva, hogy egyetlen rossz szerződés miatt a Siemensnek hetvenmillió eurónyi többletkövetelése volt, de hasonló volt a helyzet a Swietelskyvel és a Bamco nevű céggel is.

Arra a kérdésre, hogy végül összességében mennyibe kerül a metró megépítése, azt mondta: „nincs ma ember, aki pontos számot tudna mondani”, csak annyit tud, hogy most 420-430 milliárd forint a beruházás fedezete. Az szinte biztos, hogy a metró második szakasza nem épül meg, „se az országnak nincs rá fedezete, se az unió nem támogatja”.