Március 15-én újra nyit a Vidám Park

2013.02.11. 17:22

Egy hónap múlva mégis újra kinyit a városligeti Vidám Park, az utolsó szezon azonban csak szeptember 30-ig tart. Utána távozik a területről, a hely ugyanis kell az Állatkertnek, ami 12-15 milliárd forintot szándékozik elkölteni itt 2016-ig. A lehetséges új vidámparkról még nem született meg a hatástanulmány.

A tavaly elterjedt hírekkel szemben idén március 15-én ismét kinyit a Vidám Park. Igaz, ezúttal a Városligetben utoljára, és csak szeptember 30-ig. (Látogatószám szempontjából ez a legjobb zárási időpont.)

Mint a Vidám Park sajtóosztályán megtudtuk, a 2013-as szezonban majdnem annyit üzemelnek, mint tavaly, a Skyflyert és a Versenyautót viszont már hiába keresik a látogatók.

Szeptember 30-án a Vidám Park átadja a területét a Fővárosi Állatkertnek, és levonul. A műemlékek – Körhinta, Hullámvasút, Céllövölde hátsó falrésze, Lézerdodzsem tetőszerkezete, Barlangvasút – maradnak, azokat az Állatkert tovább üzemelteti.

Hogy a nem műemlék költöztethető játékokkal, a branddel és díszletekkel mi lesz, azt egy most készülő hatástanulmány mondja majd meg. Egyrészt felmérik, hogy a fentieket mennyiért lehetne eladni, másrészt pedig azt, hogy megérné-e egy más helyszínen valamilyen formában (például bérbe adva) tovább üzemeltetni.

A Vidám Park idei indulásához a fővárosi önkormányzat 150 millió forintot ad kölcsön. A szeptemberi záráskor becslések szerint ezzel együtt összesen 499 millió forintba kerül a Vidám Park bezárása, 73 millió forinttal kevesebbe, mintha tavaly novemberben zárnának be.

A különbség abból adódik, hogy különböző játékok bérleti szerződése szerint idén amúgy is fizetni kellene, más játékoknak a vásárlási hitele még nem járt le, amit könnyebben fizetnek ki, ha közben van bevétel is. (A szeptemberi bezárási költség a maradék hitelrészletekből, végkielégítésekből, adókból áll össze.)

Tizenöt milliárdos optimum

Amilyen negatív kilátásai vannak a Vidám Parknak, annál grandiózusabb tervei vannak a terület majdani új tulajdonosának, a Fővárosi Állatkertnek. Már ki is dolgoztak egy 2016-ig tartó optimum, és egy minimum programot. (A program innen letölthető.)

Az előbbi egy 12-15 milliárdos (főleg uniós) forrással számol, és számos újdonság szerepel benne. Lenne itt például Pannon Ősvadon biodóm, a lipcsei állatkert Gondwanaland biodómjához hasonlóan. A magyar verzió a lipcseit is túlszárnyalná: két hektáros, 30-40 méter magas, fedett szubtrópusi csarnok, egy ökológiai élménypláza, ami Budapest 10 millió évvel ezelőtti élővilágát elevenítené meg óriás akváriummal, hajózható belső folyócskákkal.

A másik fő attrakció a Magyar mesék kertje lenne játszóterekkel, kalandparkokkal, állatsimogatókkal, a már említett ex-vidámparkos műemlék játékokkal, lovardával.

Az úgynevezett minimumprogram – arra az esetre, ha nem sikerülne az uniótól támogatást nyerni , évi 150 millió forintos igényelne hat éven keresztül. Ebben az esetben kimaradna az ősvadon és az ősakvárium, és kevesebbet költenének a mesekertre is.