Némethné ablaka alatt tüntetnek a BKV-sok

2013.02.11. 11:26

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt tüntetnek szerdán BKV-dolgozók az agglomerációs járatok átadása miatt. A tárca szerint ugyanis uniós jogszabályok miatt a BKV-nak át kell adnia a városhatárokon túlnyúló buszjáratait a Volánbusznak.

A BKV Központi Üzemi Tanácsa szerint viszont nem igaz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állítása, hogy nincs más lehetőség az Európai Uniós törvények alapján, mert létezhet különmegállapodás az ügyben. Az üzemi tanács attól tart, hogy az átadás miatt mintegy ezer BKV-dolgozónak megszűnhet a munkahelye.

D  TT20100116007
Fotó: Kovács Attila

A szervezet szerint ugyanis a kormány saját törvénye – 2012. évi XLI. törvény 5.§ 3. bekezdés – megfogalmazza, hogy a miniszter az önkormányzattal köthet olyan megállapodást, melyben a helyi személyszállítási közszolgáltatás az Önkormányzat közigazgatási határán kívülre is kiterjeszthető.

Azaz, nem szükséges az agglomerációs járatok átadása. Az üzemi tanács azt követeli, hogy a minisztérium döntései előtt alaposabb előkészítési munkát végezzen, ne játsszon több ezer munkavállaló megélhetésével, azok családtagjaival, illetve a magyar lakosságot ne tájékoztassa félre.