Elefántbébi született az Állatkertben

2013.02.14. 14:03

Ma hajnalban szenzációs esemény történt a Fővárosi Állat- és Növénykertben: megszületett egy elefánt. 1961 óta nem történt ilyen az intézményben. Az Állatkert 2011 áprilisában adott hírt arról, hogy Angele-t, a fiatal ázsiai elefánttehenet a nemzetközi vizsgálócsoport szaporodásbiológiai vizsgálata fogamzásra alkalmasnak találta. Angele vemhességi vizsgálata 2012 nyarán pozitív lett. A fiatal tehén párja Assam, a fiatal elefántbika.

A picit és anyját aggodalommal vegyes izgalommal figyelik az Állatkert szakemberei - írja az állatkerti közlemény. Senki sem zavarhatja őket, mivel az első néhány nap kritikus lehet, és 24 órán belül a kiselefántnak mindenképpen el kell kezdenie szopni. Ha ez nem történik meg, mesterséges táplálásra lesz szükség, ami sokkal kockázatosabb. Az anyatejben található anyagok nélkül jelentősen csökkenne az állat esélye az életben maradásra. Becslés szerint az újszülött elefántborjú 75 kilogramm súlyú és 85 cm magas. Gond nélkül lábra állt, szemlátomást jól érzi magát, fürgén sétálva ismerkedik a külvilággal az őt aggódó odaadással követő anyukája mellett. A nevét még nem lehet tudni, mint ahogy az sem látszik még, milyen nemű a kicsi.

Az Állatkert egyelőre türelmet kér a látogatóktól: az Elefántházat mindaddig zárva tartják, amíg a kismama és a kicsi számára elengedhetetlen a nyugodt környezet.

A Fővárosi Állat- és Növénykert története során eddig öt elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés 1930-ban és 1932-ben nem volt sikeres. 1941-ben viszont már minden rendben alakult a kiselefánt felnövekedésével. A háború után először 1956 májusában született elefántborjú. Mivel az Állatkert abban az évben volt kilencven éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. Öt évre rá, 1961. május 10- én született meg Quinba, Jubile húga. Az azóta eltelt több mint fél évszázad során azonban egyetlen ázsiai elefánt sem született Magyarországon, mostanáig.