Mesterségesen táplálják a budapesti elefántbébit

2013.02.15. 19:24
563500 10151352975620896 1234115992 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

Jó hírt és rosszat is megosztott a budapesti állatkert a honlapján a csütörtökön meglepetésre megszületett elefántkölyökről. A legjobban amiatt aggódnak továbbra is, hogy az újszülött állat nem kezdett el szopni.

Az elefánt egész nap, majd éjjel sem evett, és láthatóan egyáltalán nem kereste anyja emlőit sem. Bármilyen trükkel próbálták arra rávenni, semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szopásra, ezért az állatorvosi csapat nem várt tovább, péntek hajnalban úgy döntöttek, hogy elkezdik a mesterséges táplálását. Komoly dillemma volt, mert ha túl korán kezdik kézből etetni, akkor végképp nem kezdi el keresni anyja emlőjét. De várni sem lehetett sokáig, mert egy újszülött elefánt állapota minden különösebb előjel nélkül drámaira fordulhat.

Bár létezik mesterségesen kikevert anyatejpótoló, nem tápszerrel kezdték etetni. Az első napokban ugyanis nem is annyira az anyatej tápláló hatása a fontos, hanem az újszülött immunrendszerének a megerősítése. Az anyaállat úgynevezett föcsteje tartalmaz ilyen szempontból fontos anyagokat.

Ezért azt a megoldást választották, hogy az Angele nevű anyaállatot megfejték. Először hajnali háromkor kísérleteztek, elbódítva az anyát, hogy könnyebben tudják fejni, és biztonságosan megközelíthessék a kölyköt, akit megpróbáltak odaterelni az anya emlőihez is. Ez ugyan nem sikerült, de másfél liter föcstejet lefejtek. Az anyaállat jól viselte a beavatkozást, mindvégig álló helyzetben maradt, majd gyorsan fel is ébredt. A kiselefánt a lefejt tejet némi küzdelem árán cumisüvegből elfogyasztotta, így némi időt nyert.

66757 10151353251185896 647345971 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

A második fejésnél, délelőtt már nem nyugtatózták le az anyát, de kevesebb föcstejet tudtak lefejni, összesen 0,4 litert. Ezt kiegészítették 0,3 liter tehéntől származó föcstejjel, a mixet elfogyasztotta az elefánt, aki simán rászokott a cumisüvegre.

A gondozók most azzal próbálkoznak, hogy a cumit az anyaállat emlőjéhez tartva hívják majd oda a kiselefántot, akit így talán sikerül rávezetni az anyatej természetes forrására. Felkészültek arra is, ha nem sikerül a trükk, sürgősséggel berendelték és előkészítették az elefánttej-pótló tápszereket, amelyekre esetleg szükség lehet.

A gondozók és állatorvosok továbbra is aggódnak. Ha ugyanis nem sikerül az emlőkre a fenti módon rávezetni a kicsit, tartósan a mesterséges táplálás mellett kell maradni. Csakhogy a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy mesterséges táplálás mellett az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei rosszak.

404797 10151353251170896 1248778685 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

Azért optimistán fejezték be a beszámolót az állatkert Facebook-oldalán: a hajnali etetés során kiderült, hogy az újszülött kislány. Ez azért fontos, mert ha sikerül életben tartani, Budapesten maradhat az anyja mellett. A hím elefántborjakat ugyanis az ivarérettség elérésekor el kell szállítani az anya mellől más állatkertbe.

Végül az állatkert szolgálati közleménye: köszönik a jókivánságokat, az aggódást, de az állat nyugalma érdekében zárva tartják az elefántházat.