Eldőlt a budapesti kiselefánt neve

2013.02.25. 16:52 Módosítva: 2013.02.25. 16:59

A csütörtökön meghirdetett hat névre összesen több mint 200 ezer szavazat érkezett, ebből körülbelül 87 ezer az Index cikkéből. Az Indexen az négyezer szavazattal az Aurora név nyert, ami hajnalt jelent, de az állatkert honlapján, valamint a szavazásban részt vevő partnerek online felületein összesítve a legtöbb szavazó az Asha nevet választotta. Így mától hivatalosan is Ashának hívják az elefántbébit - írja a Fővárosi Állat- és Növénykert a honlapján.

Az állatkert névadási szokásai miatt az összes választható név A betűvel kezdődött, mert az anya neve is A-betűs. Az Asha Indiában használatos, szanszkrit eredetű név, jelentése "remény". Az Anita szanszkrit jelentése "báj". Az Angyal név az anyaállat, Angele nevére utal. Az Amelie népszerű francia név, ez az anyaállat francia születésére utal. Aishwarya Rai híres indiai színésznő miatt pedig az Aishwarya az egyik legnépszerűbb név Indiában. Az Aurora hajnalt jelent, a kicsi hajnali születésére utal.

Az előzetes javaslatok közül kiválasztott hat név mellett az elmúlt napokban is számos további javaslat érkezett. A javasolt nevek egy része az állat születésének napjához kapcsolódott (pl. Valentina), más részük a „cuki kiselefánt nevek” kategóriájába sorolható (pl. Fáni, Fáncsi, Kócos). Ez utóbbiak kétségtelenül nagyon aranyosak, azonban a névadás egy életre szól, és egy harmincéves, négytonnás elefánttehén esetében már furcsának tűnhetnének - véli az állatkert sajtóosztálya.

A Valentin napon született elefántborjút mától láthatja a nagyközönség a kora délutáni órákban az Elefántházban.