Hol van már a január 14-i hó?

2013.02.28. 10:56 Módosítva: 2013.02.28. 11:07

Az alapvető jogok biztosa szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) nem teljesítette megfelelően a feladatát a január 14-i budapesti havazáskor, így Szabó Máté szerint a közlekedési fennakadások veszélyeztették az alapjogokat.

Az ombudsman hivatalból lefolytatott vizsgálatában azt is megállapította, hogy a főváros nem vizsgálta ki megfelelő módon az önkormányzattól kiszervezett feladatok ellátását.

Szabó Máté a neki átadott iratok alapján úgy értékeli, hogy Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzései alapján az FKF-nek lett volna lehetősége felkészülni a havazásra, ennek ellenére „a főváros közlekedése jelentős mértékben lelassult, a síkosság aránytalanul és nem tervezhető módon megnövelte a közlekedéshez, például a munkahelyre eljutáshoz szükséges időt, a hóhelyzet kezelésének módja befolyásolta a közlekedés szabadságához – és a megnövekedett balesetveszély miatt – a testi egészséghez való alapjog érvényesülését”.

Ma nem lesz hó

Az ország északkeleti harmadán napos idő lesz, másutt időnként vékonyodik el csupán a felhőzet, néhol délen és nyugaton gyenge eső, szitálás is lehet. Éjszaka északkeleten is egyre több lesz a felhő, a Dunántúlon viszont foltokban köd képződik. A hőmérséklet kora délután 7 és 12, késő este 0, +5 fok között alakul, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szabó Máté vizsgálata ugyanakkor azt is megállapította, hogy a tömegközlekedés ingyenessé tétele „elősegítette az alapjogi visszásságok enyhítését”, valamint a február 9-10-i havazás idején „az FKF Zrt. tevékenységében jelentős javulás volt tapasztalható”.

Az alapvető jogok biztosa szerint „kérdéses, hogy az autóbuszok és trolibuszok négy évszakos gumiabroncsai alkalmasak-e a téli útviszonyoknak megfelelő biztonságos közlekedésre”. Szabó Máté „fokozott körültekintésre kérte fel a főpolgármestert a jövőben esetlegesen előforduló hasonló helyzetek kezelésének irányítása és utólagos ellenőrzése során”.

Az ombudsman észrevételeit megküldte az FKF-nek és a Budapesti Közlekedési Központnak.