Bontják a margitszigeti szökőkutat

2013.03.06. 08:33

Elkezdték a margitszigeti szökőkút újjáépítését. A felújítás 400 millió forintba kerül, amit a kormánytól kap a tulajdonos főváros. A rekonstrukció terve és ára több kritikát kapott, ezért rákérdeztünk a fővárosnál, mi szükség van rá.

A napokban hozzákezdtek a margitszigeti szökőkút és környékének a felújításához. A rekonstrukcióhoz szükséges pénzt a kormány biztosítja a fővárosi önkormányzat számára, a támogatási szerződésről nemrég döntött a közgyűlés.

Több olvasónk már akkor jelezte, hogy kétségei vannak a beruházással kapcsolatban. Kifogásolták, hogy nem lehet tudni, miért kell felújítani a szökőkutat, amikor az 11 éve esett át egy felújításon, nem lehet látni a kiviteli terveket, nem tudni, hogy ki hagyta jóvá azokat, és nem tudni, hogy megnövekszik-e az üzemeltetési költség.

A kérdésekkel megkerestük a fővárosi önkormányzatot, ahol azt válaszolták, hogy a margitszigeti szökőkút felújítása mindenképpen szükséges, mivel a vízmedence az elmúlt évek során több helyen is megsérült, a víz szivárgott belőle. A korábbi vízgépészeti berendezések elöregedtek, cserére szorulnak, a felújítás során pedig az újabb vízjáték kiegészül fényjátékkal is. A szökőkút mellett a környezetet is rendezik: felújítják a gyepet, új burkolatok, teraszok, pihenőterek készülnek, padokkal, székekkel, egyszóval európai színvonalú közösségi tér jön létre.

A szökőkút végleges kiviteli tervei 2012 őszén készültek el. A terveket a Főkert Mérnökiroda Kft. készítette. A tervezés során a Fővárosi Tervtanács is megvitatta azokat, és néhány változtatási javaslatot tett, amit a tervező figyelembe vett. A szökőkút felújítását a 2012. januárjában készült tervdokumentáció alapján Fővárosi Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája engedélyezte.

A városháza szerint a felújított szökőkút fenntartása nem jár jelentős többletköltséggel a jelenlegi állapothoz képest. Mivel a felújított medence az első években nem igényel jelentős javítást, ezért a ráfordított munkaórák száma csökken. A medencéből elfolyó víz mennyiségével nem kell számolni; az éves karbantartási összeg közel megegyezik a jelenlegivel.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott egyes, a pályázati kiírás paramétereiből kiinduló vélemények szerint az az új kialakítás életveszélyes lesz, mert a nagyfeszültségű víz alatti kábelekhez a szökőkútmedencébe bemászók könnyen hozzáférhetnek, s azt esetleg egy törött sörösüveggel is megsérthetik. A jelenlegi belső fal - amit lebontanak - megakadályozza a bemászást és az ilyen balesetveszélyes helyzetek kialakulását.

A másik probléma lehet ugyanebből a megfontolásból, a vízbe bemenők vandalizmusa. A jelenlegi elrendezés alapján a vízbe bemenők nem találkoznak semmiféle gépészeti berendezéssel. Az új kialakítás eszerint egyszerűen nem vesz tudomást az emberekről, arról, hogy melegben mindenképpen bemennek a vízbe. Hacsak szögesdróttal körbe nem kerítik a medencét, írta olvasónk.

Az önkormányzat szerint ugyanakkor a szökőkút kialakítása, medencéjének alaprajza követi a korábbi vízmedence paramétereit; ám a belső medencefal magasságának csökkentésével rálátást biztosít a teljes vízfelületre, így eredményez emberközelibb, látványosabb kialakítást (a módosítás a Fővárosi Tervtanács szakértői javaslatára történt).

A medencébe való bejutás teljes megakadályozása a városháza szerint nem lehetséges; ugyanakkor a parkot látogatókkal szemben jogos elvárás az, hogy a szökőkutat ne pancsoló-medenceként használják (ami egyébként is jogszabályba ütközne). A biztonság kedvéért a területen térfigyelő rendszert építenek ki, ami közvetíti a törvényszegő pancsolást a közelben lévő rendőrőrsre. A vízgépészeti berendezésekhez, a vezetékekhez a válasz szerint az új kialakítás mellett sem lehet majd hozzáférni.

A 400 millió forintos kivitelezési költség tavaly év végén a fővárosi LMP-frakciónak is szemet szúrt. A képviselők kikérték a terveket, és szakértőkkel átnézették azokat. Elmondásuk szerint az árazás a munkával arányos, ám arról nem lettek teljesen meggyőzve, hogy a beruházás fontossága arányban áll-e a ráköltött pénzzel.

A szökőkutat utoljára 11 éve, 2002-ben újították fel, 150 millió forintért. A kút ekkor homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert és számítógép-vezérlést kapott: ez szinkronizálja a víz játékát, 136 fényszóróból álló díszvilágítását és zenéjét, amely a kút körüli oszlopokon elhelyezett hangfalakból érkezik.