Égnek a hajléktalanok a Baross téren

2013.03.12. 14:04

Ooarrrrgh, what a smell, mondja egy középkorú külföldi úr, leérve a Baross tér gyomrának, vagy méginkább vastagbelének tekinthető gyalogos aluljáró lépcsőjén, ami a Fiumei utat köti össze a Rottenbiller úttal a Rákóczi út alatt. A férfi viharedzett turista lehet, párjával kedélyesen hasítja az orrfacsaró bűzt, és eltűnik az aluljáró világítás nélküli másik felében. Mások nem ilyen határozottak. Van aki visszafordul a lépcsőkön, megijedve a sötét, büdös lyuktól, amit a középső részből érkező furcsa nyöszörgő hang tesz még kísértetiesebbé.

A szag három jól elkülöníthető főelemből áll: szúrós vizelet bűze keveredik az állott szarszaggal és a nedves hamu füstös bukéjával. Az egykor szebb napokat látott aluljáró a közepén kör alakú teremmé szélesedik, aminek a széleit csak sejteni lehet. A fejlámpa fényében széles koromfoltok tűnnek fel a falon. A földön több helyen elszenesedett halmok domborodnak bizonytalan anyagokból. Az egyik halom megmozdul, és síri hangon tüzet kér. Kap.

"Három héten belül 5, azaz öt alkalommal gyújtották fel a VIII. kerület Baross téri aluljárót a hajléktalanok, mindannyiszor a tűzoltóság egy vagy több járművel felvonulva tudta eloltani a tüzet", írta lapunknak Titusz, aki a közelben lakik.

"Ezzel a témával semmilyen hírportál, tv-rádió nem foglalkozott. A rendőrséget nem érdekli, a közterület-felügyeletet sem. Többször beszéltem velük. Elmondják, hogy ők nem tudnak tenni semmit. Nem is értesülnek ezekről, csak tőlem. A tűzoltók már nem is szólnak nekik, ezek szerint", tette hozzá.

Az elmúlt egy hónapban hét alkalommal vonult ki a tűzoltóság a Baross téri aluljáróhoz tűz miatt, tájékoztatta lapunkat Kisdi Máté, a tűzoltóság szóvivője. Február 14-én kis mennyiségű szemét, kuka égett. 22-én hulladék füstölt 4 négyzetméteren, az aluljárót az oltás után ventilátorral kellett átszellőztetni. 23-án 1 négyzetméternyi összehordott szemét, bizonytalan eredetű cókmók lángolt fel, két embert a kórházba kellett szállítani a helyszínről. 28-án egy hajléktalannak a fekhelye gyulladt ki, tulajdonosát könnyebb égési sérüléssel vitték kórházba. Március 9-én kis mennyiségű szemét égett, a tűz megismétlődött 10-én és 11-én is.

A tűzoltóság egyszer sem vizsgálta a tűz okát. A matracán kuporgó, égő csikkjét szívó hajléktalan hölgytől hiába kértünk információt arról, hogy keletkeztek a tüzek, ő "nem volt itt akkor".

Megkerestük a 4-es metró építésében és a Baross tér rendezésében illetékes BKK-t, mi lesz az aluljáró sorsa, egyáltalán terveznek-e tenni valamit az ügyben. Mint megtudtuk, a nevezetes gyalogos aluljárót fel fogják újítani. Ígéret szerint a munkát legkésőbb nyáron elkezdik. Addig marad az ooarrrrgh meg a smell.