Eltűnt két zebra a Ferenciek teréről

2013.03.26. 17:54

Ahogyan azt a Városszíve blog hétfőn megírta, módosultak a már átépítés alatt álló Ferenciek tere tervei. A legszembetűnőbb változás az, hogy eltűnt a Kossuth Lajos utca közepére tervezett gyalogossziget, valamint a középen vezetett buszsáv a korábbi állapotnak megfelelően visszakerült az úttest szélére.

Zalka Szilvi, az V. kerületi önkormányzat sajtóreferense az Index kérdésére elmondta, hogy a jelenlegi verzió megfelel az eredeti, a Belváros Új Főutcája projekt keretében elfogadott kivitelezési terveknek. A középen vezetett buszsáv kialakítása a főváros és a BKK közös projektjének része lett volna, aminek keretében a buszsávot egészen a Keleti pályaudvarig el akarták vezetni. Mivel azonban Lipótváros nem kapott garanciát arra, hogy ez a közeljövőben elkészül, ezért úgy látták, hogy „szakmailag indokolatlan lett volna egy egészen rövid szakasz megépítése ebből a tervből”. Ezért az önkormányzat „a műszaki előrehaladás biztosítása érdekében” a sáv elhagyása mellett döntött.

A Városszíve blogbejegyzése a zebrák eltűnése miatt „gyalogosellenesnek” minősítette az új terveket. Zalka viszont megjegyezte, hogy a meglévő aluljárót fel fogják újítani, ezáltal a két Klotild palota között továbbra is lehet majd gyalogosan közlekedni. A Petőfi Sándor utcát a Ferenciek terével összekötő zebra kialakításával végeredményben a korábbinál eggyel több helyen lehet majd gyalog átmenni, a másik két zebra felfestését a kerület vezetése szerint csak a járdasziget megépítése tette volna indokolttá.

vis n3

Az V. kerületi önkormányzat nem tart attól, hogy a járdasziget hiánya miatt túlságosan felgyorsulna a forgalom, szerintük a Petőfi Sándor utcánál és a Szép utcánál lévő lámpák kellőképpen lelassítják majd az autósokat.

Kedd este Facebookon fejezte ki felháborodását a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is. Mint írják, “Nem lesz itt se villamos, se középen vezetett buszsáv, se kerékpársáv, se zöldfelület, csak rengeteg beton és aszfalt, marad a zaj, a mocsok és a bűz. Köszönjük szépen az illetékeseknek.”